Sbohem, Jakoubku! Pohřeb zavražděného Jakuba Šimánka (†9) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sbohem, Jakoubku! Pohřeb zavražděného Jakuba Šimánka (†9)

Do bílé rakve s věncem od táty a mámy pohřbili Jakoubka s oblíbenými hračkami.
Do bílé rakve s věncem od táty a mámy pohřbili Jakoubka s oblíbenými hračkami. (pro Aha! - Eva Poláková)

HAVLÍČKŮV BROD – V Havlíčkově Brodě se včera v jednu hodinu odpoledne zastavil život. Nebyl snad nikdo, kdo by si nevzpomněl na zavražděného Jakuba Šimánka (†9). Na jeho pohřeb přišlo přes 500 lidí. Kubovi spolužáci se shromáždili u školy i u hřiště, ze kterého ho unesl pedofi lní vrah Antonín Novák, a zapálili devět svíček.

- Obřadní síň praskala ve švech: Přišlo 500 lidí!
-
Na rozloučenou mu hráli písničky z pohádek
-
Spolužáci zapálili 9 svíček; za každý rok života jednu

HAVLÍČKŮV BROD – V Havlíčkově Brodě se včera v jednu hodinu odpoledne zastavil život. Nebyl snad nikdo, kdo by si nevzpomněl na zavražděného Jakuba Šimánka (†9). Na jeho pohřeb přišlo přes 500 lidí. Kubovi spolužáci se shromáždili u školy i u hřiště, ze kterého ho unesl pedofilní vrah Antonín Novák, a zapálili devět svíček. Za každý rok života jednu. Rodiče se s Jakoubkem rozloučili posledním pohlazením bílé rakve zasypané květy. Jeden z věnců poslal i premiér Mirek Topolánek.

„Skálo, skálo, skálo, proč je lásky málo. Moře, moře, moře, proč je tolik hoře,“ zazněla smutečním sálem první slova dětské písničky a Jakubova maminka Hana Šimánková se rozplakala. Následovaly písničky z pohádek Tři oříšky pro Popelku a Princezna ze mlejna, které měl zavražděný Jakoubek rád.

Oba rodiče vstoupili do síně společně a navzájem se podpírali. Pro rozloučení s Jakubem zvolili obřad Českobratrské církve husitské. Promluvila i Věra Gablechová, ředitelka školy, do které chlapec chodil.

„Jakoubek byl zvídavý kluk, který se rád učil. Měl celý život před sebou, mohl toho hodně dokázat. Byl nejlepší ze třídy,“ prohlásila.

Ve druhé řadě sedělo pět Jakubových nejbližších spolužáků. Všichni žmoulali v dlaních kapesníčky. Ve chvíli, kdy ředitelka domluvila, se jedna z dívenek rozplakala nahlas a její spolužák ji musel obejmout. Za slzy se ale nikdo nestyděl.

„Nevadí mi, že tam budou novináři. Jen ať tu hrůzu všem ukážou. A jestli se neudržím a budu brečet, ať lidi vidí i to. Ať se konečně začne něco dít,“ řekl deníku Aha! den před pohřbem Jakubův otec Hynek Blaško. Když včera rakev zajížděla za oponu za zvuků Svěrákovy písně »Chválím tě, země má«, naposledy synovi zamával. Pak složil hlavu do dlaní a slzám se neubránil.

Po obřadu přijali rodiče kondolence od stovek lidí. Hana Šimánková pak ihned odešla do soukromé místnosti pro pozůstalé, Hynek Blaško ještě předstoupil před novináře, kterým poděkoval, že o kauze informovali a snažili se tím pomoci jeho syna nalézt.

„Udělám všechno pro to, abych zabránil tomu, aby něco podobného museli prožít i jiní rodiče. Kdybych zachránil jen jedno dítě, byl bych spokojený. A jestli mi teď někdo vyčítá, že chci publicitu, tam mu vzkazuji, že já se o takovou popularitu neprosil. Ať si to se mnou vymění,“ dodal na závěr.

Zatímco pohřbívali syna,vrah obědval fazole

HAVL. BROD/HRADEC KR. – Jaký paradox: Zatímco Jakubovi rodiče včera prožívali v krematoriu v Havlíčkově Brodě obrovský stres a smutek, vrah jejich syna Jakuba Antonín Novák seděl ve vazební věznici v Hradci Králové a nikým nerušen si dopřával každodenního klidu. Co všichni aktéři jednoho z nejsmutnějších příběhů posledních let včera dělali? Jak vypadal jejich den?

Jak prožil včerejšek vrah Antonín Novák

Kliknutím zvětšete05.30: Budíček.
05.30 až 05.50: Umyl se a vyčistil si zuby.
06.00: Posnídal salám s pečivem a čaj.
07.00 až 12.00: Do cely přišel dozorce, s nímž mohl obviněný řešit své žádosti a stížnosti, v této době se mohl účastnit vybraných aktivit. Novák se do nich nezapojil a zůstal v cele. Stejně jako v předchozích dnech nedělal nic.
8.00 až 09.00: Dostal horkou vodu, aby si mohl zalít čaj nebo kávu.
12.00 až 13.00: Poobědval dršťkovou polévku, fazolky na kyselo s bramborem a vařené vejce.
13.00 až 16.00: Ani tentokrát nevyužil prostor pro aktivity či sledování televize. Šel jen na hodinovou vycházku po vězeňském dvoře.

Jak prožili včerejšek Jakubovi rodiče

07.00: Vstali. Otec vykouřil svou první cigaretu.
08.00: Na vydatnou snídani neměli pomyšlení.
09.00: Oblékli se do smutečního.
10.00: Vyzvedli květiny na rakev svého syna.
11.30: S velkým časovým předstihem dorazili na hřbitov.
11.30 až 12.30: Otec kouřil jednu cigaretu za druhou. S příbuznými se uchýlili do soukromí v místnosti pro pozůstalé.
12.30: Vyšli z místnosti pro zůstalé, aby dohlédli na výzdobu rakve a poslední přípravy smutečního obřadu.
12.50: Rodiče se s Jakubem rozloučili. Dotkli se rakve a plakali.
13.00: Začal pohřeb.
13.30: Rakev se rozjela za oponu, otec Jakubovi naposledy zamával na rozloučenou.
13.42 až 14.05: Pohřeb skončil a rodiče přijímali kondolence.
14.30: Odjeli ze hřbitova.

Svíčka za Jakuba hořela až v Hong Kongu

PRAHA – K výzvě deníku Aha »Zapalte svíčku za Jakuba« se připojili nejen čtenáři z celé republiky, ale svůj zármutek nad zmařeným dětským životem vyjádřili lidé i na hodně vzdálených místech světa.

Čtenářka Eva Poláková, která sleduje události v Česku na našich internetových stránkách www.ahaonline.cz, zapálila svíčku za Jakuba až v dalekém Hong Kongu...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.