Slonice už začala jíst sama... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Slonice už začala jíst sama...

Vishesh si pomáhá při zvedání sena do tlamy nohou.
Vishesh si pomáhá při zvedání sena do tlamy nohou.

OSTRAVA – V ohrožení života se ocitla slonice Vishesh (11) v ostravské zoo. Přišla o kus chobotu, tedy o svou jedinou »ruku«. Hrozilo, že pokud tunovou slečnu nezabije infekce, zemře hlady a žízní.


Máma jí ukousla chobot!

Zpočátku trpěla velkou bolestí a nejedla. Pomoc začala chytře hledat u lidí. „Proti svým dosavadním zvyklostem se naštěstí naučila přicházet k hrazení a nechala se ošetřovateli krmit a napájet přímo do tlamy. I zraněný chobot si nechávala ostříkat vodou a promývat dezinfekcí. Trpělivě snášela injekční aplikaci antibiotik,“ řekl mluvčí zoo Stanislav Derlich. Pak chovatele Vishesh znepokojila znovu. Přestala chodit k hrazení a z jejich rukou si brala jídlo jen zřídka. Ukázalo se ale, že je to dobrá zvěst. „Už byla schopna přijímat přinejmenším část potravy sama. Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteObratnost chobotu sice ještě není dokonalá, ale den ode dne se zlepšuje a Vishesh nachází nové způsoby, jak potravu lépe uchopit a dopravit do tlamy,“ objasnil Derlich.

Na zhojení rány ale bude muset Vishesh ještě dlouho čekat. Zatím se naučila například při zvedání sena do tlamy ochromenému chobotu pomáhat nohou.Jak k nehodě došlo, zůstává pro chovatele záhadou. „Jediným smysluplným vysvětlením je, že konec chobotu jí ukousla její matka Johti (41) zřejmě neúmyslně při krmení. Sloni si totiž občas strkají navzájem choboty do tlam. Kliknutím zvětšeteSvou roli mohla sehrát i nedávná výměna zubů u Johti nebo i občas pubertální chování dorůstající dcery,“ míní mluvčí.

Obě slonice přicestovaly nedávno ze zoo v severoirském Belfastu do Ostravy, aby posílily chov. V tom, aby se Vishesh stala úspěšnou matkou, by sloní slečně chybějící část chobotu vadit prý neměla.


Autor: (vet)
Foto pro Aha! – Stanislav Derlich

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.