Dětem se nesmějí brát míče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Dětem se nesmějí brát míče!

Soud rozhodl: hrající si děti lze napomenout, míč jim však vzít nesmíte.
Soud rozhodl: hrající si děti lze napomenout, míč jim však vzít nesmíte.

BRNO – Neberte dětem míče! Jinak skončíte u soudu! Spor o obyčejné dětské míče řešil Nejvyšší správní soud v Brně. Nakonec dal za pravdu rodičům, kterým se nelíbilo, že jejich sousedka brala dětem při hraní míče a už je nevracela.


Unikátní rozsudek

Žena totiž spáchala přestupek a musí hračky napříště vracet!

Příběh o zlobivých dětech a »zlé čarodějnici« se odehrál na dvorku činžovního domu v Brně. Děcka si tam chodila hrát s míčem, ale mnohem více hrála na nervy jedné z obyvatelek. Zřejmě oprávněně se bála, že jejich dovádění skončí rozbitým oknem. Děti odháněla, aby si šly s míčem házet a kopat do nedalekého parku Lužánky. Prosby a přesvědčování ignorovaly, a tak jim žena začala balony brát. V březnu 2000 jim postupně zabavila tři míče. Nechtěla jim je ale vrátit. Neoblomili ji ani jejich rodiče. Prý chtěla hračky odevzdat podatelně úřadu městské části.

Rodiče nezbedníků tedy hnali »zlodějku« míčů před přestupkovou komisi pro Brno-sever. Balonovou bitvu vyhráli. Podle úředníků se dopustila přestupku proti majetku, neboť si neoprávněně přisvojila cizí věc. Komise ženu napomenula a uložila jí povinnost uhradit náklady řízení ve výši 500 korun. Rozhodnutí potvrdil i brněnský magistrát.

Rozčilená paní se nevzdala a kvůli míčovému sporu podala žalobu. Ani tam svou pravdu neobhájila. I Krajský soud v Brně dospěl k závěru, že spáchala přestupek. Neuložil jí ale žádnou sankci. Projednání přestupku je prý k nápravě dostačující. Verdikt nyní s konečnou platností potvrdil Nejvyšší správní soud.

Úředníci i soudci se shodli na tom, že člověk může dětem domněle nebezpečnou hračku nakrátko vzít, ale nesmí si ji nechat.

„Tím, že odebrala dětem míč, vskutku mohla odvracet bezprostředně hrozící škodu, tedy rozbití oken. Následně se dopustila excesu, když odebrané míče protiprávně zadržovala po dobu dvou měsíců, a to i přes četné žádosti rodičů dětí o vrácení jejich míčů,“ uvedl předseda senátu Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.


Autor: SAŠA VETKOVSKÁ
Kresba Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.