Matějská pouť: Největší kolotoč u nás! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Matějská pouť: Největší kolotoč u nás!

Jedno svezení na gigantickém řetízkovém kolotoči vyjde na 120 korun.
Jedno svezení na gigantickém řetízkovém kolotoči vyjde na 120 korun.

PRAHA (lt) – Milovníci kolotočů a adrenalinu, těšte se! Tradiční Matějská pouť se po roce opět vrací, své brány otevře už 23. února. Na návštěvníky čeká 120 atrakcí a novinkou je unikátní, padesát metrů vysoký řetízkový kolotoč!


Unikátní atrakce je vysoká 50 metrů!

Naprostým hitem letošní pouti na Výstavišti v Holešovicích bude obrovský řetízkový kolotoč z Holandska, který bude bezkonkurenčně nejvyšší atrakcí na Výstavišti. Svou výškou 50 metrů dokonce o 17 metrů překoná i obří ruské kolo! Na atrakci se najednou sveze 22 lidí, kteří si Prahu prohlédnou z pořádné výšky. Obrovský kolos ze železa váží více než padesát tun a jeho montáž potrvá minimálně tři dny. Kliknutím zvětšete„Montovat ho bude tým odborníků, kterým pomohou i dva sedmdesátitunové jeřáby. Podobná atrakce je v Evropě jen v Německu, v Rakousku je řetízkový kolotoč o něco menší,“ popsal jeden z organizátorů akce Václav Kočka.

Vývoj a výroba obrovské atrakce trvá rok a pracuje na ní celý tým odborníků a montérů, včetně designerů. „Je to, jako když navrhujete nový prototyp auta. Důležitý je nápad, správná konstrukce i vzhled. Nakonec se dělají zatěžkávací zkoušky, testuje se pomocí pytlů s pískem, které jsou mnohem těžší, než je skutečná váha člověka. Provoz atrakce pak řídí počítač,“ dodal Kočka. Cena jedné jízdy na unikátní atrakci by měla být 120 korun.

Co dalšího na pouti uvidíte:

Kliknutím zvětšete● Novinkou bude kolotoč Detroite. Zářící atrakce s rotujícími gondolami vám dokonale zamotá hlavu.
● Pro děti je připravena speciální horská dráha, kde děti mohou doprovázet rodiče, a také vodní autodrom.
● Autodromy, poníci.
● Centrifuga Roll over.
● Horská dráha Cyklon, kde se v nejrychlejším úseku jede rychlostí až 40 km/hod.
● Velký strašidelný hrad.
● Chybět nebude oblíbená atrakce z loňského roku – adrenalinový Booster, kde se padá volným pádem.
● Tradiční, 103 roky stará lochneska.
● Ruské kolo.

Kliknutím zvětšeteNejvyšší obří kolo

Londýnské oko je největší vyhlídkové kolo na světě od roku 1999. Je vysoké 135 m. Kolo nese 32 klimatizovaných kabinek pro cestující, uchycených na vnějším kruhu kola. Jedna otáčka trvá 30 minut. Na paty mu šlape obří kolo v Pekingu, které má měřit 165 metrů. Zatím se staví.

Kliknutím zvětšeteNejvyšší a nejrychlejší horská dráha

Kingda Ka v americkém New Jersey je nejvyšší a nejrychlejší horská dráha na světě, je vysoká 139 metrů a dlouhá 950 metrů. Jízda na ní trvá jen osmadvacet sekund. Dosahuje rychlosti až 206 km/h.


Foto – archiv Aha!


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.