Bankovní poplatky po česku: Takhle vás banky okrádají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Bankovní poplatky po česku: Takhle vás banky okrádají!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

PRAHA – Tahle věc vás každý měsíc pořádně naštve – podíváte se na výpis z účtu a nestačíte se divit, jaké poplatky si banka naúčtovala – za vedení účtu, příchozí platbu, změnu údajů atd. Ano, za to a mnoho dalších věcí se v Česku platí.

Tahle věc vás každý měsíc pořádně naštve – podíváte se na výpis z účtu a nestačíte se divit, jaké poplatky si banka naúčtovala – za vedení účtu, příchozí platbu, změnu údajů atd. Ano, za to a mnoho dalších věcí se v Česku platí. V cizině přitom poplatky zdaleka nedosahují takové výše. Bankám u nás tak ročně přiteče 34 miliard korun prakticky za nic. Poplatky tvoří třetinu zisku bank! Udělají s tím úřady něco?

Problémem se zabývá server www.bankovnipoplatky.com. Vyhlásil třetí ročník ankety o nejabsurdnější poplatek roku. „Poplatky překračují únosnou míru a ve vztahu k příjmům obyvatel patří mezi nejvyšší na světě. Poplatky jsou u nás vyšší než v zemích, kde sídlí mateřské firmy vlastnící banky, které působí na našem území,“ píše se v petici určené zákonodárcům s tím, aby se výše poplatků upravovala zákonem.

Ročně zaplatí Češi za vedení běžného účtu i 2200 Kč. Na sousedním Slovensku přitom lidé platí jen polovinu této částky. „Plánuju jít s peticí do ulic. Věřím, že ji podepíší desítky tisíc lidí. Na 28. února také plánujeme Den protestu proti bankovním poplatkům,“ říká Patrik Nacher, který server provozuje.

Podle něj se i díky jeho stránkám situace zlepšuje. Kromě toho přišla na český trh banka mBank, která má jen minimum poplatků. I to by mohlo další banky donutit, aby je snižovaly.

Příběhy z Česka: I za tohle musíte platit…
  • Platby za vedení účtu u zemřelého klienta
    „V peněžním ústavu mi bylo sděleno, že manželovi, který zemřel a má v bance účet, budou i nadále nabíhat platby za vedení účtu, i když na účtu nebude pohyb. Manžel ani nikdo jiný zrušit účet nemůže, dokud nebude vyřízeno dědické řízení, a dědic pak doplatí poplatky za vedení účtu. No, to je opravdu ironie – hojit se na někom, kdo se nemůže bránit.“
  • Poplatek za rozměnění si vlastních peněz u pokladny KB
    „Chtěl jsem si rozměnit jedenáct kusů dvoutisícovek na 50, 100, 200, 500 a 1000korunové bankovky. Pokud bych chtěl dostat více než padesát kusů bankovek, tak je poplatek 1 %, minimálně však 100 Kč a bez omezení.“
    Zdroj: www.bankovnipoplatky.com
Nominace do ankety o nejabsurdnější poplatek
  • Za účetní položku – Banky si berou poplatek za vedení účtu a pak ještě za každý pohyb a položku na účtu. Proč se nezavede, aby se platil buď paušální poplatek za vedení účtu se zahrnutím všech služeb, nebo položkově hradit za pohyby na účtu.
  • Za vedení běžného účtu – běžně kolem 100 korun, banka přitom profituje z peněz, které na účtu máte.
  • Za vedení kontokorentního úvěru – platí se i několik desítek korun měsíčně.
  • Za změnu údajů (změna bydliště, nový OP) – stojí i stokoruny.
  • Za neuskutečnění platby (nepřijatý příkaz např. v rámci sběrného boxu) – 30 Kč v ČSOB.
  • Za vedení platební karty (roční) – např. v ČSOB od 200 Kč do několika tisíc, banka přitom inkasuje z každé platby až 3 % od prodejce.
  • Za příjem většího množství roztříděných mincí – např. v GE se platí nad 500 kusů 220 Kč, u neklientů banky od 51 kusů 120 Kč.
  • Za stornování či změnu trvalého příkazu – např. u České spořitelny 30 Kč při zrušení na pobočce.
  • Za vedení (správu) hypotečního úvěru – např. v ČSOB 150 Kč měsíčně.

Jaké vy máte zkušenosti s poplatky? Napište na kacena@ahaonline.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.