Výtah je vraždící past! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Výtah je vraždící past!

Miroslav Musil pád do výtahové šachty přežil.
Miroslav Musil pád do výtahové šachty přežil.

PRAHA – Obyčejné výtahy! Někdy ale vraždící past! Lidé padají do výtahových šachet a přicházejí o ruce a nohy. Za posledních 20 let zemřelo ve výtahu nejméně 20 lidí, další desítky byly vážně zraněny. Naposledy v neděli.


Muž, který spadl do šachty: Viděl jsem jen záblesky

A bude hůř! Podle odborníků je u nás bezmála polovina sídlištních výtahů v neuspokojivém stavu!

V neděli se na litvínovském sídlišti Janov utrhl s Miroslavem Musilem (43) výtah, se kterým padal pět pater. „Vystupoval jsem z výtahu a najednou byla tma, viděl jsem jen záblesky a dým... A pak už jsem cítil jen strašnou bolest,“ řekl Musil reportérovi TV Nova.

Muž je sice z nejhoršího venku, na plné uzdravení si ale ještě hezkou dobu počká. „Léčba včetně rehabilitace bude trvat měsíce, stav pacienta je ale stabilizovaný a měl by být mimo přímé ohrožení života,“ uvedl mluvčí nemocnice Karel Krois. Musil se zřítil s výtahem poté, co se utrhlo betonové protizávaží. Na vině je nejspíš únava materiálu. Firma Hasman, která má v janovském sídlišti na starosti 110 výtahů, zahájila zkoušky zachycovacího mechanismu u všech výtahů a vybaví je také pásy s nosností 2500 kilogramů. „S výtahy mám čtyřicetiletou praxi, dosud jsem utržení kabiny nezažil. Poškozeného muže jsem připraven odškodnit a dohodnout se s ním, i když nehodě nebylo možné žádnou revizí předejít, nebyla to naše vina. Přesto to považuji za svou morální povinnost,“ řekl majitel firmy Jiří Hasman.

Kliknutím zvětšeteKdyž jde ve zdviži o život...

Březen 1997: Muž (42) v Praze otevřel ve 3. patře dveře od šachty a vykročil. Výtah byl však v suterénu. Pád do šachty nepřežil.
Duben 1997: Ve výtahu bez kabinových dveří vezli v Litoměřicích dva chlapci jízdní kolo. To se během jízdy vzpříčilo o stěnu šachty a devítiletému klučinovi zlomilo vaz.
Srpen 1998: Mladík (14) v Kladně vylezl na střechu výtahu. Někdo si ale zdviž přivolal a výtah rozdrtil mladíka mezi stropem zdviže a podlahou 5. patra.
Prosinec 1998: Školák (6) si šel v Brně hrát ven na sníh. Provaz od bobů, které táhl na krku, však po nastoupení do výtahu uvízl v šachetních dveřích a klučina se na něm oběsil.
Březen 1999: Muž (46) v Liberci zemřel poté, co se při stěhování ve výtahu bez kabinových dveří zasekla skříň o stěnu šachty. Skříň se roztříštila a ostré kusy dřeva muže zabily.
Červen 2003: Ve výtahu v Brně uvízla žena (40). Muž (65) jí chtěl pomoct, ale oba spadli do šachty. Pád ze 13 metrů odnesli těžkými zraněními.
Srpen 2003: Studentka Petra (19) sjížděla ve Zlíně ve zdviži a při tom se vzepřely malé skládací schůdky, které nesla. Schůdky dívce zlomily vaz.
Říjen 2006: S chlapcem (9) z Postupic na Benešovsku se na stavbě rodinného domku utrhla kabina stavebního výtahu. Přetrhlo se ocelové lano. Školák si po pádu ze tří metrů způsobil zranění hlavy i krční páteře.


Autor: (nek)
Reprofoto TV Nova


Výtah trochu jinak


Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.