Václav Havel leží v IKEMu: Hospitalizace! Srdeční arytmie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Václav Havel leží v IKEMu: Hospitalizace! Srdeční arytmie!

Václav Havel
Václav Havel  (Aha! – David Kundrát, Marek Pátek, ČTK)

PRAHA – Zdravotní trable exprezidenta Václava Havla (71)! Leží v nemocnici kvůli srdeční arytmii! Byl tam převezen v sobotu večer. „Dnes dopoledne jsem s ním mluvil, cítí se dobře. Zůstává v péči lékařů. Jak dlouho, nechci odhadovat,“ řekl včera Havlův tajemník Jakub Hladík.

Zdravotní trable exprezidenta Václava Havla (71)! Leží v nemocnici kvůli srdeční arytmii! Byl tam převezen v sobotu večer. „Dnes dopoledne jsem s ním mluvil, cítí se dobře. Zůstává v péči lékařů. Jak dlouho, nechci odhadovat,“ řekl včera Havlův tajemník Jakub Hladík. Za exprezidentovy problémy asi může náročný program posledních dnů.

Že je Havel v nemocnici, »prasklo« ve včerejších Otázkách Václava Moravce, jejichž hostem měl být právě Havel. Moderátor řekl, že nemohl přijít kvůli zdravotním potížím. Podle Hladíka Havel zrušil program na nejbližší dny.

Nikdo nechtěl říci, v jaké nemocnici exprezident leží. Při jeho předchozích zdravotních problémech to vždy bylo v nemocnici ve Střešovicích, teď ale zřejmě ne – i mluvčí informaci vyvrátila. Podle informací Aha! je Havel v IKEMu, kde se specializují na srdeční problémy. Tamní mluvčí Martina Štanclová to ale také vyvrátila. „Prověřila jsem to na příjmu, ale jméno Václava Havla v papírech není,“ tvrdila mluvčí. „Jsem teď mimo Prahu, ale projel jsem informační systém, tam Havel uveden není. Ani se u nás nikdy neléčil, občas sem zašla jen paní Havlová,“ řekl deníku Aha! profesor Jan Pirk, šéf kardiocentra v IKEMu. Havel ale může být hospitalizován pod jiným jménem – to připouští i Pirk. „Umím si to představit,“ říká.

Co Havlovy problémy způsobilo? Asi náročný program. „Ve čtvrtek přebíral Cenu Karla Čapka, měl schůzky kvůli své nové hře Odcházení i dokumentu Občan Havel, který má tento týden předpremiéru. Angažuje se i v předvolební kampani pana Švejnara, to všechno mu dalo zabrat,“ řekl deníku Aha! zdroj z Havlova okolí. Manželka exprezidenta Dagmar (52) ho zřejmě včera odpoledne navštívit nebyla – před jejich domem byla zaparkovaná všechna auta. Jediný, kdo odjel, byla nevlastní dcera Havla Nina – ta vyšla s taškami v ruce z domu, zamávala mamince, a nastoupila do auta. Namířeno měla zřejmě do Vídně, kde žije.

Co je srdeční arytmie

Projevuje se bušením srdce, chvěním v hrudi, únavou, pocity na omdlení, bolestí na hrudi, záchvaty mdloby. Často ale příznaky chybějí – lékař může najít arytmii při běžném vyšetření. Arytmie srdce je charakterizována nepravidelným srdečním tepem. Při nejhorším může vést i k operaci bypassu.

HAVLOVY ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY

Březen 1990: Podrobil se operaci břišní kýly.
Únor 1994: Během státní návštěvy v Thajsku si zlomil žebro.
Listopad 1996: Se zánětem plic byl hospitalizován v nemocnici. Operační tým profesora Pavla Pafka mu odebral polovinu pravé plíce, aby odstranil zhoubný nádor.
Duben 1998: V innsbrucké nemocnici se podrobil akutní operaci proděravěného tlustého střeva.
Červenec 1998: V Praze podstoupil druhou fázi operace tlustého střeva – zacelení vývodu. Nastaly komplikace s provzdušněním pravé plíce. Havla pak postihla porucha srdečního rytmu a půl hodiny byl v ohrožení života.
Červen 2000: Lékaři mu odstranili břišní kýlu.
Únor 2001: Hospitalizace v nemocnici se zánětem průdušek.
Září 2001: Kvůli srdeční arytmii zrušil návštěvu Itálie.
Leden 2004: Exprezident po třech dnech kvůli dýchacím potížím přerušil návštěvu Indie. V jihovýchodní Asii chtěl strávit více než tři týdny.
Listopad 2004: Při návštěvě na Tchaj-wanu uklouzl a zlomil si krček stehenní kosti.
20. ledna 2008: Byl hospitalizován kvůli srdeční arytmii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.