Rodiče vyměněných dětí: Chceme 12 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rodiče vyměněných dětí: Chceme 12 milionů!

Čermákovi měli naposledy obě holčičky minulý týden. Nyní už mají jen Nikolku (v pozadí).
Čermákovi měli naposledy obě holčičky minulý týden. Nyní už mají jen Nikolku (v pozadí). (: ČTK)

PRAHA – Tuhý boj! Přesně tak právě vypadají vyjednávání mezi právníky rodičů zaměněných holčiček z Třebíče a nemocnice, kde k celé osudové události před rokem došlo. Rodiče Verunky a Nikolky mají jasno. Chtějí odškodné 12 milionů korun!

„Každá z matek požaduje po třech milionech korun, otcové po dvou milionech a děti po milionu,“ potvrdil právník obou rodin Igor Veleba. Přání poškozených rodin se ale nelíbí nemocnici, která za pochybení personálu hodlá každému z rodičů vyplatit maximálně 200 tisíc korun. „Požadavek 12 milionů odmítáme, ten je hodně vysoký,“ nesouhlasil s rodiči právník třebíčské nemocnice Ondřej Dostál.

Důležitým prostředkem v boji o odškodnění je přitom znalecký posudek psychologů z nemocnice v Motole. „Posudky potvrdily, že oba páry utrpěly velkou psychickou újmu. Největší újmu utrpěly obě maminky, problém mají podle odborníků i právě teď, kdy došlo k výměně dětí. Muži zase trpí výčitkami svědomí, že záměně miminek v porodnici nějak nezabránili,“ vysvětlil Veleba.

Jednání mezi oběma stranami je naplánováno na příští týden, nejspíše ale vše skončí počátkem příštího roku u soudu.

Zatím se každé z rodin podařilo získat 100 tisíc korun od hejtmana Vysočiny. Libor Broža a Jaroslava Trojanová navíc získali za účinkování v německé televizi zhruba 30 tisíc korun.

Minulý týden se zaměněné děti už vrátily ke svým biologickým rodičům – Nikola k Čermákovým do Přibyslavic a Veronika k Liboru Brožovi a Jaroslavě Trojanové do Jabloňova.


15.12.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.