Farář (39) odsloužil mši a řekl: Odpusťte, končím! Zamiloval jsem se | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Farář (39) odsloužil mši a řekl: Odpusťte, končím! Zamiloval jsem se

Karel Houdek nechtěl svůj odchod z duchovní služby komentovat.
Karel Houdek nechtěl svůj odchod z duchovní služby komentovat.  (pro Aha! – Karel Janda)

KARVINÁ – Tak to je pořádný šok pro všechny věřící. Dlouholetý děkan karvinské katolické farnosti Karel Houdek (39) ve farnosti končí, protože se chce oženit! Šokující informaci oznámil duchovní během mše ve fryštátském kostele.

Je jí 22 let a celibát už nejde vydržet...

Věřící ve fryštátském kostele Povýšení svatého Kříže nevěřili vlastním uším. Jejich oblíbený duchovní se vzdal služby Bohu a hodlá se oženit! A dokonce s dívkou, která je o sedmnáct let mladší! „Je to mladá žena, se kterou se potkal v kostele. Jsou spolu už delší dobu, předevčírem už Karel předal faru a přestěhoval se k ní,“ prozradil Aha! jeden z Houdkových kamarádů.

„Iniciativa v této věci vyšla z jeho strany. Podal si žádost o ukončení pracovního poměru a duchovní služby k 1. říjnu z osobních důvodů,“ řekl mluvčí ostravskoopavské diecéze Pavel Siuda.

Vedoucí tiskového střediska České biskupské konference Juan Provecho uvedl, že podobný případ u nás nezná. „Znám jich docela dost ze Španělska nebo z Ameriky, ale v Česku je to skutečně ojedinělý případ,“ prohlásil Provecho. Před několika lety však něco podobného udělal farář v Hlučíně, ten se oženil a má dokonce dítě.

Samotný Houdek nechtěl odchod z duchovní služby komentovat. „Ale všimli jsme si, že před několika měsíci dost zhubl. Když jsme se ho ptali, zda je to kvůli ženě, jen se tajemně usmíval,“ shodují se farníci.

Houdek to teď rozhodně nebude mít jednoduché. Jeho matka se po zveřejnění zprávy zhroutila. V den, kdy se Houdek ožení, ho navíc čeká úplné vyloučení z katolické církve. „Nechápeme to. Byl zásadový a všem šel příkladem,“ tvrdí věřící s tím, že bez Houdka už nebudou nedělní bohoslužby to pravé a raději přestanou chodit do kostela.

Odborníci se však shodují, že pravidla katolické církve ohledně celibátu jsou v dnešní době příliš tvrdá, a tak podobných případů může přibývat.

Co je celibát?
Dobrovolné rozhodnutí žít svobodně, bez manželství a bez pohlavních styků. Povinnost žít v celibátu mají všichni katoličtí kněží a další lidé z řádů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.