Cenový teror! Mléčné výrobky prudce zdražily | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Cenový teror! Mléčné výrobky prudce zdražily

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Aha! – Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Zase se zdražuje! Tentokrát na naše peněženky »útočí« mléčné výrobky. Cena másla teď před víkendem vyskočila i v těch nejlevnějších pražských hypermarketech až na neuvěřitelných 39,90 korun!

Zase se zdražuje! Tentokrát na naše peněženky »útočí« mléčné výrobky. Cena másla teď před víkendem vyskočila i v těch nejlevnějších pražských hypermarketech až na neuvěřitelných 39,90 korun! Před pár dny přitom stálo ještě 26 Kč... Prudce zdražilo i mléko, u kterého se cena za litr mezi 10 až 12 korunami stala minulostí. Můžeme mluvit o štěstí, najdemeli u něj v regálu cenovku kolem 20 Kč. Většinou stojí kolem 23 nebo 24 korun…

Jogurty a sýry podražily o něco méně, ale také si pár korunek připlatíme. A i u nich, stejně jako u dalších mléčných výrobků, se velice brzy očekává další cenový skok. Mlékaři očekávají v tomto případě zdražení až o 20 procent. Totéž se chystá i u masa, pečiva…

České ceny mléčných výrobků ale jen kopírují evropský trend. Ve Velké Británii, Německu či v Rakousku už došlo dokonce k padesátiprocentnímu zdražení. Příčinou je podle ekonomů vyšší poptávka po mléce z Číny a Indie, a také sucha v zemích s největší světovou produkcí mléka – v Austrálii a na Novém Zélandu. A hlavně přísná pravidla Evropské unie, která regulují výrobu mléka. Pokud by výrobci produkovali více, než je povoleno, dostali by vysoké pokuty.

Pánové z Bruselu, ale i vy z české vlády, kteří jste to odkývali, tak to opravdu moc a moc děkujeme…

8.10.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.