ODKLEPNUTO - Praha chce olympiádu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

ODKLEPNUTO - Praha chce olympiádu!

Plavecký areál Šutka by měl v Troji vyrůst zhruba za tři roky.
Plavecký areál Šutka by měl v Troji vyrůst zhruba za tři roky. (pro Aha! – Kolpron.CZ, Alexander Malachovský)

PRAHA – A je to tady! Radní hlavního města schválili kandidaturu Prahy na pořádání letních olympijských her. Ty by se měly konat už v roce 2016 a město přijdou na více než 600 miliard korun. Podle magistrátu se ale investice velmi rychle vrátí.

Takhle změní naši metropoli

Radní včera rozhodli o nejdiskutovanější otázce současnosti poměrně snadno. Diskuse jim trvala zhruba dvě hodiny. „Po bouřlivé debatě se pražští zastupitelé rozhodli schválit kandidaturu na pořádání her,“ řekl odpůrce olympiády v Praze, radní Michael Hvížďala. „Pro pořádání her hlasovalo celkem padesát zastupitelů, proti bylo deset.“ Ke schválení přitom stačilo jen 36 hlasů.

Praha se tak vydala do soutěže o pořádání her. Pokud by v tvrdé konkurenci obstála, například část Troje by se změnila v plavecký areál. Novou stavbu s bazénem plánuje už dnes město dokončit do tří let. K dispozici by tu byly vířivý a perlivý bazén, skluzavky, tobogany, divoká řeka, říčka i brouzdaliště. „Chybět by neměly šatny pro asi tisíc návštěvníků, sauny, posilovna, tělocvična, restaurace, masáže, solária a další služby,“ uvedl náměstek primátora Pavel Klega.

Včera bylo slavnostně představeno i oficiální logo olympiády v Praze a podepsán dopis pro Mezinárodní olympijský výbor. Ten musí být odeslán do 13. září. Dopis psaný v angličtině, francouzštině a češtině je napsán na ručně vyrobeném papíře s vyraženým znakem Prahy a logem Českého olympijského výboru. „Je to historický den, historický okamžik,“ řekl Aha! předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. „Pokud by Praha vyhrála, splnil by se sen, který Česká republika sní už od dvacátých let minulého století.“

O olympiádu budeme ovšem soutěžit s takovými esy, jako je Chicago, Rio de Janeiro, Tokio, Madrid nebo ázerbájdžánské Baku. Pro hlavní město je ale kandidatura na pořádání her v roce 2016 jen zkouškou. Za reálnější radní považují pořadatelství až v roce 2020.

Z olympijských her stále nemají radost ochránci zvířat. Jeden z hlavních stadionů má totiž stát v Letňanech na místě sídliště chráněného sysla obecného. Ten momentálně čelí vyhubení. „Sportoviště by mohlo sysla ohrozit,“ uvedla Jitka Uhlíková z agentury, snažící se tohoto živočicha zachránit. Magistrát proto připouští, že se plánovaná výstavba kvůli syslovi zmenší.

Co se musí v Praze vybudovat:

Pět zbrusu nových sportovišť – olympijský stadion, ovál pro dráhovou cyklistiku na Strahově, národní fotbalový stadion, plavecký stadion a tenisový areál na Štvanici.

Šest sportovišť se musí rekonstruovat a šestnáct sportovních areálů vyroste dočasně. Odhad nákladů na sportoviště je 45 miliard korun. Olympijská vesnice nejspíš vznikne na území PrahaBubny. Nyní přes pozemky prochází železniční trať, nacházejí se na nich kolejiště, sklady opravárenské dílny a autobazary.

Co musí město stihnout:
● Do poloviny ledna zpracovat a odeslat dotazník na Mezinárodní olympijský výbor
● Do konce listopadu zaplatit první část kandidátského poplatku ve výši tři miliony korun.
● V květnu 2008 dojde k výběru kandidátských měst
● V červnu 2008 doplatit zbytek kandidátského poplatku ve výši 10,4 milionů korun.
● V listopadu 2008 předložit kompletní kandidaturu.
● V říjnu 2009 vítězně projít volbou pořadatelského města.

Olympiáda v číslech
■ 135 miliard korun je podle Českého olympijského výboru rozpočet na LOH
■ 45 miliard korun – náklady na vybudování sportovišť
■ 6,2 miliardy korun – náklady na výstavbu olympijské vesnice, suma nezahrnuje cenu pozemků
■ 16 tisíc sportovců je kapacita olympijské vesnice
■ 320 tisíc metrů čtverečních podlah, na jednoho sportovce tak připadá 20 metrů čtverečních
■ 10 tisíc zástupců tisku bude bydlet v takzvané mediální vesnici

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.