Drama v Ruzyni: Letadlu prasklo přední sklo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Drama v Ruzyni: Letadlu prasklo přední sklo!

Co se všechno může stát
Co se všechno může stát

PRAHA – To byl malér! Letadlu Airbus A320 pravidelné linky ČSA z Prahy do Moskvy prasklo v pilotní kabině sklo! Pilot proto krátce po startu zamířil zpátky na Ruzyň.


Let OK 904 tak trval pouze 15 minut. „Kapitán se v souladu s předpisy rozhodl k návratu do Prahy. Po přistání bylo zjištěno, že prasklina je pouze ve vnější vrstvě skla, které je více než desetivrstvé. Bezpečnost 126 cestujících tak nebyla v žádném případě ohrožena,“ řekla Aha! Daniela Hupáková z Českých aerolinií, které let vypravily.

Ačkoliv jsou skla v letadle desetivrstvá, nebezpečí průrazu při sebemenší trhlině trvá. Vnější sklo Airbusu 320, který letěl v pondělí do Moskvy, bylo porušeno několikacentimetrovou prasklinou. Ta se však mohla ve vysokých výškách zvětšit.

Při prasknutí skla by v kabině poklesl tlak a piloti by mohli omdlít. V letadle totiž nesmí tlak klesnout pod 76 kPa, jinak hrozí kolaps.

Problémy s prasklým sklem nejsou ničím novým. V dubnu 2005 musel vojenský speciál s prezidentem Klausem cestou do Říma nouzově přistát v Mnichově kvůli prasklému sklu. Podobná porucha zdržela v roce 2004 odlet tehdejšího ministra zahraničí Svobody na Blízký východ.


Autor: (gol)
Foto ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.