NACISTÉ MĚLI S ÚSTÍM VELKÉ PLÁNY: Víme jaké! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

NACISTÉ MĚLI S ÚSTÍM VELKÉ PLÁNY: Víme jaké!

Adolf Hitler
Adolf Hitler (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Spojit centrum Ústí nad Labem se čtvrtí Krásné Březno měl silniční dvoutubusový tunel, který chtěli nacisté prokopat skrz masiv Mariánské skály. Historici nyní objevili plány megalomanského projektu, který ovšem skončil v zárodku. Váleční zajatci stihli prokopat jen pár desítek metrů. Pro veřejnost bude tajemné podzemí otevřeno na podzim.

Z tunelu se podařilo vybudovat jen malou část z původně plánovaných 620 metrů. Nedokončená stavba pak sloužila řadu let pouze jako kryt. Studii představili nacisté v roce 1938. A už o rok později se tunel začal budovat. „Podařilo se ale vyrazit 35 metrů jednoho z tubusů a dvě větrací štoly, pak tento projekt zastavil nedostatek stavebního materiálu a pracovních sil,“ uvedl kurátor ústeckého muzea Martin Krsek. S městem měli Němci velké plány, ale zůstaly, jako mnohé další, jen na papíře. Ke konci války posloužil prokopaný tunel jako protiletecký kryt.

Vysílal odtud také rozhlas. Z protileteckého se pak po válce stal kryt protiatomový, který musel být podle tehdejších nařízení připraven do čtyř dnů k užívání. V té době se vyrojila i řada fám o tom, že se ve skále skrývají tajné únikové chodby a nemocnice s operačními sály pro komunistické funkcionáře. Dnes nevyužívaný kryt patří Českým drahám, a od podzimu by měl být novou turistickou atrakcí.

Nacistický Olymp na skále

Stavba tunelu v Mariánské skále nebyl jediný bombastický projekt, který nacisté v Ústí plánovali. Připravovali desítky dalších, včetně vládní budovy na vrcholu Mariánské skály, která měla působit jako antický palác. Žádný z nich ale nebyl realizován. Plán vytvořil Paul Bonatz, strůjce říšské architektury, zastánce tzv. nacionálního socialismu.

Suchá cesta

Tunel skrz Mariánskou skálu měl zajistit tzv. suché spojení dvou částí města i v době povodní na Labi, kdy jsou centrum a Krásné Březno od sebe odříznuty, protože pod vodou bývají i nájezdy na mosty. Se stejnou myšlenkou si pohrává i současné vedení města.

Celý článek najdete v tištěném Nedělním Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.