Seizmoložka Ing. Jana Doubravová: Při zemětřesení jednou porodilo 20 krav! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Seizmoložka Ing. Jana Doubravová: Při zemětřesení jednou porodilo 20 krav!

Inženýrka Jana Doubravová má teď práce nad hlavu.
Inženýrka Jana Doubravová má teď práce nad hlavu. (Foto Aha! – J. Poláček, archiv Geofyzikálního ústavu AV ČR, ČTK)

České obyvatelstvo v posledních dnech znervóznila série zemětřesení na západě našeho území, a tak má teď Jana Doubravová (33) napilno. Dokonce i v průběhu našeho rozhovoru jí hned několikrát zvoní telefon. „Volají novináři, ale hlavně svědci, kteří otřesy pocítili,“ vysvětluje inženýrka Doubravová, seizmoložka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Poslední hovor ji přesto trochu zaskočil. Volal jí totiž svědek z Prahy.

Je normální, že západočeské zemětřesení pociťují i lidé v Praze?
„Ano, je. Tenhle pán byl z Kunratic, což je trochu zvláštní. Většinou to hlásí lidé ze severu Prahy – Bohnice, Kobylisy, Letňany – a speciálně ti, kteří bydlí ve vyšším patře v paneláku. Ale říkal mi, že si pamatuje zemětřesení z 85. roku, takže jistě už bude mít nějakou zkušenost a vyhodnotil to správně.“

Jak se ty otřesy projevují?
„Pražané to popisují jako takové delší zhoupnutí. V západních Čechách je to silnější. Lidem v kredenci cinkají skleničky, hýbají se lustry, obrazy, jedna paní dokonce popsala, že jí obraz ze stěny spadl. Mohou se objevit praskliny na zdi ve výmalbě. Otevírají se nezajištěná okna, dveře… Těmto citelným otřesům také předchází typický dunivý hluboký zvuk, něco jako při bouřce. Hodně svědků popisuje, že to je na zemětřesení vůbec to nejhorší.“


Bojí se?
„Hodně. Většina z nich říká, že je to psychicky velmi nepříjemný pocit, protože nevíte, co přijde. Někteří fanoušci seizmologie si to ale vyloženě užívají (smích).“

 

Na internetových stránkách Geofyzikálního ústavu jsem našla dotazník pro svědky zemětřesení. K čemu vám slouží?
„Ty dotazníky jsou velmi důležité, protože my pomocí přístrojů určíme magnitudo, tedy laicky řečeno sílu zemětřesení pod povrchem. Ale zajímají nás samozřejmě i účinky na povrchu, což nezjistíme jinak než od očitých svědků. Potřebujeme co nejvíce dat, abychom je mohli vyhodnotit."

 

Celý rozhovor si můžete přečíst v tištěné podobě nedělního deníku Aha!

 

Jak se měří?
Geofyzikální ústav má na různých místech České republiky vybudovány takzvané seizmické stanice. „To jsou takové domečky, v nichž je vykopaná suchá studna a do ní je zapuštěný seizmometr, který funguje na principu kyvadla,“ vysvětluje Jana Doubravová. Kyvadlo se v závislosti na otřesech hýbe. Přístroj tyto výchylky zaznamenává, další zařízení je digitalizuje a automaticky posílá do pražského sídla ústavu.


 

Co je zemětřesení?
Zemětřesení ve většině případů vzniká na styku tektonických desek, kontinentálních bloků, které se vůči sobě pohybují. „To kvůli tomu, že pod nimi je astenosféra, která obsahuje natavené horniny,“ dodává inženýrka Doubravová. „Ty desky jsou hrbolaté, takže se do sebe čas od času zaklesnou. Tím pádem v místě styku narůstá napětí a v určitém momentu to praskne.“ Následně dochází k rychlému uvolnění energie, šíří se seizmické vlny a na zemském povrchu je cítit různě silné chvění. Síla zemětřesení se měří na takzvané Richterově stupnici (přesněji magnitudo). Poslední tuzemské zemětřesení, které na západu Čech trvá už od 10. května, zatím dosáhlo maximální hodnoty magnituda 3,8. V Japonsku není výjimkou síla kolem magnituda 6 či 7 (v roce 2011 Tohoku měli dokonce devítku).


Jak je to v České republice:
• Nejnáchylnější oblastí jsou západní Čechy jakožto významná postvulkanická oblast (víme, že v období čtvrtohor zde bylo několik aktivních sopek).
• Typickým jevem jsou u nás takzvané zemětřesné roje, které se vyznačují větším množstvím stejně silných otřesů.
• Jednotlivé otřesy trvají řádově 2 až 3 sekundy. Občas mohou následovat rychle po sobě, takže se pocitově »slijí« do jednoho.
• Čas od času se země zachvěje i v severovýchodních Čechách, na severní Moravě a Českokrumlovsku.
• Podle Jany Doubravové může zemětřesení v České republice dosáhnout maximálně magnituda 5. „Žádné katastrofické scénáře tedy nehrozí,“ o tom, jak se v Čechách poslední dny chvěje země Tohle je jejich království! Přístroje zaznamenávají otřesy a informace posílají seizmologům do Prahy. nehrozí, dodává.

 



Přečtěte si
malavelka
27. 5. 2018 • 12:29

Nemyslím, že tady nemůže být silné zemětřesení, jelikož klima se změnilo. Nemáme již jaro a podzim, je sucho, změní se i vegetace.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.