Justiční vražda - Slánský u rudého soudu: „Zasluhuji trest, přijímám!...pak ho popravili | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Justiční vražda - Slánský u rudého soudu: „Zasluhuji trest, přijímám!...pak ho popravili

Nahrávky odhalily slova obžalovaného
Nahrávky odhalily slova obžalovaného (Foto ara)

„Ukládal jsem o život prezidenta. Byl jsem hlavním špionem amerických imperialistů,“ uvedl někdejší komunistický pohlavár Rudolf Slánský v rámci vykonstruovaného osmidenního procesu. Na jeho konci byla v roce 1952 oprátka. Celý archiv se šedesáti hodinami záznamů zveřejnil na svém webu Český rozhlas. A z nahrávek běhá mráz po zádech!

Prokurátor Josef Urválek obvinil tehdy 14 mužů ze spiknutí proti republice. Jedenáct ze čtrnácti obviněných nakonec dostalo trest smrti oběšením. Ten nejen přijali, ale mnohdy o něj dokonce žadonili! A to, jakým způsobem sami na sebe obvinění včetně Slánského házeli špínu, nebere na desítkách hodin záznamu konce. „Způsobil jsem strašné materiální škody československému lidu. Brzdil jsem zvyšování jeho životní úrovně... Připravoval jsem strašlivý osud československému lidu – imperialistickou válku a zničení jeho samostatnosti i fašistickou diktaturu. Vím, že je dnes moje jméno Slánský proklínáno všemi poctivými lidmi,“ řekl třeba o sobě.

Žádné polehčující okolnosti

I když při procesu byly formálně splněny všechny náležitosti, je naprosto zřejmé, že vše proběhlo v režii komunistického režimu řízeného Moskvou. A to i u těch, kteří se měli obviněných zastat. „Bylo zde jasně prokázáno, do jakých až obludných rozměrů, může vyrůst činnost nepřátel našeho státu,“ lze na nahrávce slyšet obhájce. Trest přijali všichni obvinění, v závěrečné řeči včetně Slánského ani nežádali možnost odvolání. „Dopustil jsem se strašných, hrozných zločinů. Vím, že pro ně není žádných polehčujících okolností... Zasluhuji trest, přijímám,“ řekl, jako by ho zhypnotizovali.
Společně s ostatními odsouzenými byl Slánský popraven oběšením 3. prosince 1952 v pražské pankrácké věznici. Bylo to přesně 377 dnů od jeho zadržení, Slánskému bylo tehdy 51 let.

Stačil jeden dopis, jenže...Gottwald mu dal košem

Ihned po zatčení se někdejší komunistický pohlavár dožadoval setkání s prezidentem Klementem Gottwaldem, do té doby jeho blízkým přítelem a kmotrem jeho dcery. Nebylo mu vyhověno. V ten moment už Slánskému muselo být jasné, že je opravdu zle. Koncem ledna 1952 se proto snažil v cele oběsit a o sebevraždu se pak pokusil ještě jednou, když narážel hlavou o topení. Ironií osudu přitom zůstává, že v šuplíku Klementa Gottwalda byl později nalezen dopis, který měl jeho někdejšímu příteli Rudolfu Slánskému pomoci. Ale nejspíš kvůli strachu ze Stalina se Gottwald k žádnému kroku neodhodlal.

Proces se Slánským přitom nebyl ojedinělý. Už v roce 1950 komunisté popravili prvorepublikovou političku a členku protinacistického odboje Miladu Horákovou. Také ona odmítla žádat o milost, ale její dcera o otec tak učinili. Přestože se mnohé významné osobnosti, například Albert Einstein, Winston Churchill nebo Eleanor Rooseveltová, snažily svými dopisy získat pro odsouzené milost u prezidenta, Gottwald na doporučení ministra spravedlnosti rozsudky k trestu smrti podepsal.

S páskami si někdo »hrál«

Nahrávky procesu se Slánským jsou na 184 magnetických pásech a obsahují přes 60 hodin zvuku. Nyní jsou všechny nahrávky digitalizované a dostupné na internetu. Ještě nedávno se přitom celý záznam spolu s filmovými dokumenty ze soudního líčení ukrýval ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech. V roce 1962 pásy s nahrávkou zmizely, nějakou dobu ležely nejspíš na ministerstvu vnitra, odkud se ale později vytratily. Se záznamy nejspíš někdo manipuloval – je, na nich provedeno několik střihů. Ty byly podle odborníků, kteří analyzovali stáří použitých nálepek, z 60. let. Mohlo jít o snahu vyjmout z výpovědí obžalovaných jména těch, které chtěl režim rehabilitovat.

Rudolf Slánský (1901 – 1952)

* byl československý komunistický politik, člen ÚV KSČ v letech1945 – 1951

* nepocházel z chudých poměrů

* po absolvování plzeňského gymnázia se po 1. světové válce odstěhoval do Prahy a začal se stýkat s levicovými intelektuály.

* v roce 1935 získal poslanecké křeslo v Národním shromáždění ČSR za KSČ.

* po podpisu záboru Sudet nacistickým Německem v roce 1938 kvůli svému židovskému původu okamžitě opustil Československo a odjel do Moskvy. Celá jeho rodina s výjimkou bratr, který utekl do Londýna, byla odvezena do ghetta v Terezíně. Nikdo se živý nevrátil.

* v roce 1943 byla v Moskvě unesena z kočárku jeho dcera Naděžda. Dodnes se neví, proč se tak stalo.

* po válce se ještě v roce 1945 zapojil do vysoké politiky a v následujících šesti letech patřil po Klementu Gottwaldovi k nejmocnějším mužům KSČ.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.