Au… Mami, píchla jsem se o jehlu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Au… Mami, píchla jsem se o jehlu!

Krásný jarní den. Sluníčko pere jako život, všude je klid, o kousek dál skotačí děti. Lavička v parku se zdá tím nejkrásnějším místem na světě. Pohled na bezstarostná děcka je balzámem na duši.

Jenže zbývá posledních pár vteřin do tragédie! Za okamžik malá Karolínka upadne na zem a bolestně vyjekne. Použité injekční stříkačky si předtím nikdo nevšiml…

Odhozenou injekční stříkačkou se v Česku každoročně poraní stovky lidí. Nenahlášených zranění je ale mnohem víc! Použité injekční jehly jsou totiž všude: v tramvaji, na ulici, v parku, dokonce i na dětských hřištích. V drtivé většině se jedná o bezohlednost narkomanů, které po »šlehnutí« dávky další osud jehly nezajímá. O to víc ale musí zajímat nás ostatní, jehly mohou totiž přinést i smrt!

Co může skrývat infikovaná jehla?

Žloutenka typu A

Kliknutím zvětšeteStačí si na stříkačku sáhnout a bez umytí rukou sníst třeba chleba se salámem. Virus totiž vniká do organismu ústy. Nejohroženější jsou děti, protože jen 4 procenta z nich mají protilátky.
Inkubační doba: 4 – 5 týdnů
Jak se projevuje: Na začátku se nemoc tváří jako běžná chřipka (únava, teplota, svalové bolesti), později následují zažívací potíže. Dalšími příznaky jsou světlá stolice, tmavá moč a zežloutnutí sliznic, kůže a bělma.
Jak se léčí: Existuje jen podpůrná, režimová a dietní léčba – 2 týdny izolace na infekčním oddělení, až dvanáctiměsíční dieta.

Žloutenka typu B

Kliknutím zvětšeteK nákaze stačí drobná ranka nebo oděrka, kdy se vir dostane do krve příjemce. Jedná se o nejnebezpečnější typ žloutenky, na jejíž následky umírají ročně 2 miliony lidí. Riziko nákazy po poranění jehlou je až 30 procent. Je 100x nakažlivější než AIDS!
Inkubační doba: 4 – 24 týdnů
Jak se projevuje: Příznaky jsou stejné jako u žloutenky typu A. Zvláště u malých dětí ale může onemocnění proběhnout zcela bez příznaků, nemoc nemusí být dlouho objevena. Žloutenka typu B může způsobit smrtelné tvrdnutí jater nebo rakovinu jater.
Jak se léčí: Léčba spočívá v klidovém režimu a dietních opatřeních, která mají zmenšit zátěž na postiženou tkáň. Jde o omezení tuků a dostatku bílkovin a cukrů. Rok je nutné držet přísnou dietu.

Žloutenka typu C

Kliknutím zvětšeteŽloutenka typu C se přenáší krví podobně jako »béčko«. Na pohozených stříkačkách se objevuje často. Je to smrtelně nebezpečná nemoc, až u třiceti procent nemocných se rozvine smrtelné tvrdnutí jater (cirhóza).
Inkubační doba: 2 – 26 týdnů
Jak se projevuje: V případě lehkého poškození jater jsou příznaky stejné jako u chřipky. Při těžkém poškození jater následuje: krev ve stolici, zvracení krve, zvětšení břicha, poruchy psychiky, bezvědomí.
Jak se léčí: Zaručený recept neexistuje, výsledky jsou nejisté. Standardně se používá kombinace interferonu a ribavirinu. Oba léky ale mohou mít řadu nežádoucích účinků.

HIV

Kliknutím zvětšeteMožnost nakažení virem HIV (virus lidského imunodeficitu) je v porovnání s typem žloutenky B poměrně nízká. Onemocnění je ale většinou smrtelné.
Inkubační doba: 2 – 4 týdny, spíše déle
Jak se projevuje: Člověk nakažený virem HIV nemusím mít dlouhou dobu, třeba několik let, vůbec žádné potíže. Často se ale projevuje jako horečka provázená bolestmi hlavy, kloubů a svalů, zažívacími potížemi, vyrážkami nebo postižením nervové soustavy.
Jak se léčí: Žádná opravdu účinná léčba zatím neexistuje. V případě podezření, třeba kvůli píchnutí pohozenou jehlou, může lékař podle rozsahu a typu poranění nabídnout podávání léků s cílem omezit riziko infekce virem HIV, tzv. postexpoziční profylaxe (PEP).

Jak se bránit?

Proti žloutenkám typu A a B existuje očkování. Skládá se vždy ze tří dávek, aplikovaných ve schématu: 0., 1. a 6. měsíc. Dospělé očkování vyjde na 4500 korun, děti na 3000 korun. Prevence proti žloutence typu C a viru HIV neexistuje. V případě poranění odhozenou jehlou je dobré nechat ranku co nejdéle krvácet, krvácení sníží dávku viru. Po zastavení krvácení omýt ranku vodou s mýdlem, ošetřit dezinfekcí a bez prodlení vyrazit k lékaři. V případě, že pohozenou jehlu jen najdete, nedotýkejte se jí a zavolejte policii!


Autor: Petr HOLAN
Foto: Profimedia.cz, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.