Žatec ve 200 filmech: Město chmelu je jednou z nejobsazovanějších lokalit Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Žatec ve 200 filmech: Město chmelu je jednou z nejobsazovanějších lokalit Česka!

Nová expozice se nachází v Galerii Sladovna.
Nová expozice se nachází v Galerii Sladovna. (Foto Aha! – Jana Ulrichová, ara)

Gilotina z Červeného Bedrníku nebo kolo, na kterém jezdila Barbra Streisandová (75) jsou k vidění v expozici Žatec ve filmu, která ukazuje známé město chmele i jako místo vyhledávané filmaři. Točilo se tam na 200 filmů a seriálů. 

V Galerii Sladovna, kde je výstava k vidění, připomínají jejich vznik panely s fotografiemi, filmové plakáty, originální scénáře a také některé rekvizity. K těm nejzajímavějším patří dřevěná gilotina z francouzského seriálu z doby Velké francouzské revoluce Červený bedrník, kterou pak filmaři ve městě nechali.

Největší kuriozitou je ale kolo značky Universal, na kterém se po městě a jeho okolí proháněla v roce 1983 Barbra Streisandová. Natáčela tehdy v Žatci svůj film Yentl. Bydlela v pronajatém domě, od jehož majitelů si kolo půjčila. Byla poslední, kdo na něm seděl, od té doby je stále nastaveno na její výšku.

Součástí expozice je mapa, na níž jsou zvýrazněna místa, kde se filmovalo. „Zájemci si tu mohou prohlédnout ukázky z filmů a pak si zajít na reálná místa, kde se natáčelo,“ uvedl Ondřej Baštýř, ředitel Chrámu Chmele a Piva, pod nějž expozice spadá.

Žatec ve filmu

Kde? Galerie Sladovna, Masarykova 356, Žatec
Kdy? denně kromě pondělí 10:00 až 12:00 a 13:00 až 17:00
Za kolik? 50 Kč, snížené 40 Kč

Tyhle jsou nejznámější

*Holky z porcelánu (1974), režie Juraj Herz. Na náměstí Svobody natáčela Dagmar Veškrnová (64) známou scénu s půjčeným kníračem.

*Yentl (1983), režie Barbra Streisandová. Z velké části se natáčel v ulicích Žatce, na Žižkově, Chelčického a Hošťálkově náměstí a v ulicích kolem synagogy, kde filmaři vytvořili ghetto.

*Červený bedrník (1999). Francouzský televizní seriál z doby Velké francouzské revoluce. Gilotina, kterou pak filmaři ve městě nechali, stála v ulici Nádražní schody.

*Jean Moulin (2002), režie Yves Boisset. Francouzský televizní film z 2. světové války o hrdinovi tamního odboje, během natáčení byly ulice Žatce plné komparsistů představujících vojáky wermachtu a vojenské techniky.

*Naprosto osvětleno (2005), režie Liev Schreiber. Elijah Wood (36) známý z trilogie o Pánu prstenů natáčel v Žatci film Naprosto osvětleno. V domku ve slunečnicovém poli za městem žila jeho filmová babička.

*Oliver Twist (2005), režie Roman Polanski. Filmové zpracování románu Charlese Dickense se natáčelo v halách bývalé žatecké šroubárny. Vznikla tam manufaktura, kde děti vyráběly knoty, a také chudobinec pana Bumbla s ponurou ložnicí a jídelnou.

*Edith Piaf (2007), režie Olivier Dahan. Francouzský životopisný film s Marion Cotillardovou. Ve filmu si zahrálo žatecké náměstí 5. Května, na kterém zpívá malá Edith.

*Nemocnice na kraji města (2008), režie Viktor Polesný. Pokračování legendárního seriálu se natáčelo mimo jiné na žatecké radnici. Zahrál si tam i Richard Krajčo (40).

Vydělávají, ale jak kdy

Žatec na zájmu o městská náměstí i zákoutí profituje. Loni město dostalo od filmařů do rozpočtu necelých 100 tisíc, v roce 2016 to ale bylo 995 tisíc. Záleží na zájmu filmařů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.