Výbor doporučil vydat premiéra k trestnímu stíhání! Babiš: Je to prasárna a svinstvo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Výbor doporučil vydat premiéra k trestnímu stíhání! Babiš: Je to prasárna a svinstvo!

Babiš: Je to prasárna a svinstvo!
Babiš: Je to prasárna a svinstvo! (Foto Aha! –Jakub Poláček)

Doporučujeme vydat! Tak včera rozhodl sněmovní mandátový a imunitní výbor v případu premiéra Andreje Babiše (63, ANO) a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka (55, ANO). O oba se policie zajímá ohledně kauzy Čapí hnízdo a možného padesátimilionového dotačního podvodu.

Výboru rozhodování usnadnil sám Babiš. „My požádáme o vydání. Nemá to žádnou souvislost se schůzí o hlasování o důvěře vlády...﷯ Všichni víme, že ta vláda důvěru nedostane, mohlo to proběhnout už minulý týden,“ řekl na ranní tiskové konferenci premiér. Trval také na tom, že se jedná o vymyšlenou kauzu, která se jej snaží jen očernit a dostat pryč z politiky. A zkritizoval novináře. „Vaše bezohlednost ze mě dělá lidskou zrůdu, že v tom nechám svoji rodinu, svoje děti...﷯ Moje rodina je pro mě důležitější než nějaká politika,“ tvrdil velmi emotivně Babiš, kterému se i zlomil hlas. „Je to prasárna a svinstvo. Je to politické zadání. Po 10 letech si někdo vzpomněl na Čapí hnízdo,“ hřímal.

Čapí hnízdo

Narážel tím i na zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která v případě financování Čapího hnízda hovoří o podezření na podvod a o neprůhledných rodinných vazbách mezi Babišovými příbuznými a tehdy jím vlastněným koncernem Agrofert. Zprávu navíc policie zařadila do spisu, a tak byla pro poslance jedním z podkladů v jejich rozhodování.

Zdrželi se

Jednání výboru trvalo přibližně tři hodiny, než předstoupil jeho předseda Stanislav Grospič (53, KSČM) před novináře a oznámil, že se poslanci shodli na doporučujícím stanovisku. A to poměrem 11 hlasů pro a 8 se zdrželo. Právě 8 členů má ve výboru hnutí ANO. „Je to tajné jednání, ale vím, že se o tom stejně bude diskutovat, takže já jsem hlasoval pro,“ řekl Grospič. Stejně jako on hlasoval například i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (57) nebo místopředsedkyně výboru Kateřina Valachová (41, ČSSD). Té prý rozhodnutí usnadnilo prohlášení pánů Babiše a Faltýnka. Naopak místopředsedkyně výboru Taťána Malá (36, ANO) se i přes žádost svého šéfa hlasování zdržela.

Spočítali si to

Podle Kalouska je za výzvou Babiše, aby byl vydán, zřejmě jen čistý kalkul. „Pravděpodobně si to spočítali, že je více poslanců pro vydání než proti, tak dělají z nouze ctnost. Prostě měsíc čekali, jestli se dopočítají, a když se nedopočítali, tak říkali, že se nechají vydat. Předpokládám, že to tak je,“ nechal se slyšet jeden z největších premiérových kritiků. Na schůzi výboru měl dorazit také exdetektiv Jiří Komárek, ale jelikož ho ministr vnitra Lubomír Metnar (50) nezbavil mlčenlivosti, poslanci se rozhodli jej nezpovídat.

Výbor doporučil vydat premiéra k trestnímu stíhání.

Malá: Proč prostě nepočkáme?

Mezi největší obhájce premiéra Andreje Babiše se zařadila poslankyně a právnička Taťána Malá. „O vině a trestu rozhoduje soud. To rozhodně. Jen se ale pojďme bavit o tom, zda je opravdu nutné, aby ten soud rozhodoval teď. Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky nebo prostě do doby, než budou nové volby? Co se stane?“ uvedla už dříve v rozhovoru pro Info.cz.

Ministerská klička

Nesouhlas s vyjmutím Čapího hnízda z evropského financování včera vyjádřil výbor Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy. Nevyhověl tak doporučení OLAFu. Podle členů orgánu by se totiž celá věc v opačném případě mohla zamést pod koberec. I přes toto stanovisko ministerstvo financí nejspíš ROP obejde a farmu z programu vyjme.

Perný den premiéra. Babiš: Dělají ze mě lidskou zrůdu

Plný diář totiž obsahoval řadu nepříjemných bodů – dopředu bylo téměř jisté, že jeho vláda odpoledne nedostane důvěru. A aby toho nebylo málo, před oficiální program zařadil už na nezvyklých 7.30, před jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru o kauze Čapí hnízdo,tiskovou konferenci. Tam emocemi přeskakujícím hlasem vykřikl: „. Tenhle komplot zorganizovala mafie, která tady kradla miliardy. Dělají ze mě lidskou zrůdu, že v tom nechám rodinu, děti a moji paní.“
Posléze prohlásil, že si přeje, aby k trestnímu stíhání byl vydaný policii. Babišův »den blbec« skončil tím, že mu, jak čekal, poslanci nedali důvěru...

Kabinet podle předpokladů ostrouhal Opereta o jedné sloce: Nedůvěra!

Obvyklá sněmovní opereta včera doprovázela hlasování o důvěře vládě, i když výsledek byl dopředu téměř jistý: tedy že důvěra pro Babiše a spol. nebude.

Poslanci a ministři se střídali u mikrofonu necelou hodinu a půl. Proč tedy výměna názorů trvala tak dlouho: „My tady hovoříme, aby občané slyšeli, co je v programovém prohlášení, lidé musejí mít informace, jestli je program vlády dobrý nebo špatný, bude to pro všechny důležité i v dalších volebních obdobích,“ vysvětlil Bohuslav Svoboda (73, ODS). Trochu jiné mínění měl ale Pavel Kováčik (62, KSČM): „Všichni s výjimkou ANO jsme říkali, že vládu nepodpoříme, vy jim nedůvěřujte, běžte hlasovat, ať se situace odblokuje, a může se jednat dál. Nechme dohadování, občany to nebaví, zvolili nás, abychom dali vládu dohromady.“ V tu chvíli Mikuláš Ferjenčík (30, Piráti) řekl, že musí Kováčika snad jen politovat, protože dělá mluvčího oligarchovi.

V podobném duchu proběhlo i několik dalších výměn názorů, aby nakonec mohlo dojít k hlasování. Narozdíl od běžného sněmovního provozu s hlasovacím zařízením byl tentokrát jeden poslanec za druhým vyvoláván k hlasování ve stoje. Pro vládu nakonec hlasovalo jen 78 poslanců ANO, proti jich bylo 117 a pět se omluvilo.

Demise a co dál?

Na dnešní schůzi vlády bez důvěry s nějvětší pravděpodobností ministři podají demisi. Sejdou se kvůli tomu už v 6.30 ráno. Prezident Miloš Zeman (73) přitom slíbil, že pověří sestavováním nové vlády opět Babiše. Tentokrát ale bude chtít dopředu vidět 101 poslaneckých podpisů, aby další lepení kabinetu nebylo opět odsouzeno k neúspěchu. Pokud tomu tak bude, pověří někoho sestavením vlády už šéf Sněmovny Radek Ondráček (ANO).


Přečtěte si
-bello-
17. 1. 2018 • 13:24

Vydal se, jakože z nouze cnost! Malá z ANO je snad nějaká popletená.Nechat 4 roky vládnout člověka podezřelého z tresného činu je oddanost vůdci až za hrob ( a zdravý rozum) úplně zbytečná ! Když na to přijde, zbaví se jí Babiš, jako ostatních kdysi na Ministerstvu financí. Chápe svou příslušnost straně ANO Malá jněco jako Severní Korea? nebo je jen omezená?( A tohle je ve vládě ! ach jo ! ) Babiš v té době rodinu měl, zatáhl ji do toho sám, co z toho viní stát, magor ! I kdyby 20 let, některé skutky prostě promlčené nejsou a je-li někdo šmejd, musí počítat s tím, že ho minulost doběhne! Nepřipouštím debatu, že jiní atd taky.To není argumentace pro kauzu, která ted je ! Kdyby nebyyl lačnej moci, stačil mu ministerský post a pes by po něm ani neštěknul.( Možná ). Jeho rodina v tom jede ruku v ruce s ním od syna po Babišovou, tak co se mu dojetím láme hlas?!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.