Přišel pro důvěru a schytal rány: Nejtvrdší hlášky o Babišovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Přišel pro důvěru a schytal rány: Nejtvrdší hlášky o Babišovi!

Bartoš
Bartoš (Foto Aha! – Jakub Poláček)

Orodoval sice za něj samotný prezident, až na poslance ANO ale všechny ostatní strany včera ve Sněmovně avizovaly, že důvěru vládě Andreje Babiše (63) nedají a v hodnocení premiéra si nebraly servítky. Jak hlasování nakonec dopadlo, nebylo do uzávěrky známo. Babiše však může hřát jen vědomí, že také druhý pokus získat důvěru je jeho!

Také včera ve svém projevu před poslanci Miloš Zeman (73) zopakoval, že v případě neúspěchu bude vládu skládat zase Babiš. Až na odchodu ze Sněmovny ale prezident vyslovil podmínku, kterou dosud po premiérovi nepožadoval. „Předpokládám, že mě pan Andrej Babiš bude pravidelně informovat o výsledcích svých jednání. V okamžiku, kdy přijde a řekne, že má minimálně 101 zaručených hlasů, tak ho podruhé jmenuji premiérem,“ řekl. Babiš se pak snažil ostatní strany marně přesvědčit, že jeho program je dobrý a prospěšný a že ve finále si kabinet důvěru zaslouží.

Premiér řekl, že v případě neúspěchu jeho kabinet podá demisi na svém příštím zasedání 17. ledna.

Zeman: Hledej, Andreji!

Miloš Zeman poradil, kde by Babiš měl hledat podporu jiných stran. „Řeknu čísla: 103, 108, 115 a 140 – nic jste neslyšeli!“ Babiš ale následně řekl: „První číslo znám, druhé taky, ty další si musím nastudovat.“

Kalousek: Bývalý estébák chce důvěru

„Je to poprvé, co o důvěru žádá bývalý agent Státní bezpečnosti a člověk důvodně podezřelý z dotačního podvodu,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten také označil programové prohlášení vlády za sliby, přirovnal je k bonboniéře: „Vemte si nugát, vemte si griliáš, vždyť jsme tu pro všechny,“ ironizoval.

Okamura: Ať se stydí všichni

Předseda SPD Tomio Okamura prohlásil, že Babišově vládě jeho hnutí důvěru nedá, nechtěl se však „populisticky a alibisticky“ ohánět kauzou Čapího hnízda, ve které je Babiš obviněn. Máslo na hlavě podle něj mají snad všechny parlamentní strany. „Zástupci těchto stran by také měli stát na hanbě a mlčet,“ řekl.

Chovanec: Rada nad zlato

Milan Chovanec premiérovi s narážkou na cíle komunistů a SPD poradil, jak by mohl napříště uspět. „Dejte do programového přihlášení vystoupení z Evropské unie a z NATO a okamžitě máte vládu s důvěrou.

Fiala: Vychýlení moci

Důvod pro nepodporu vlády formuloval šéf ODS. Na vládě se domluvil jen Zeman s Babišem. „Řekl bych, že by mohlo dojít k vychýlení moci v České republice,“ komentoval to Petr Fiala.

Filip: Není dost rudý

Komunistům vadí, že Babišův program dostatečně nezohledňuje jejich program, takže ani ti včera Babiše nepodrželi. Jejich šéf Vojtěch Filip ale v závěru své řeči dal Babišovi naději. „Jsme ochotni k dalšímu jednání a ke kompromisům, které by vedly k vyslovení důvěry, řekněme, v několika měsících.“

Farský: Ani nos mezi očima

Podle šéfa poslanců STAN Jana Farského není radno Babišovi věřit ani nos mezi očima. Vzpomněl případ, kdy se Babiš po nákupu vydavatelství Mafra dušoval, že nebude do práce svých novinářů zasahovat. Později ale unikly nahrávky, kdy novináře Mafry úkoluje, kdy má vypustit články proti politickým konkurentům ANO.

Bartoš: Co dělal 4 roky?

Z názvu Babišova programu »Pro lepší Česko« si utahoval šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Já bych to spíše nazval vláda – slibem nezarmoutíš,“ řekl. Připomněl, že velké téma Pirátů – digitalizace státní správy, kterou se teď ANO ohání, mohli ministři za ANO prosazovat už v minulém volebním období.

Zemanovy počty okem politologa

O čí podpoře prezident vlastně mluvil? Možnosti pro Aha! nastínil politolog Jan Kubáček:

103 hlasů – ANO (78 mandátů) + ODS (25 mandátů) nebo ANO + ČSSD (15 mandátů) + KDU-ČSL (10 mandátů)

108 hlasů – ANO + ČSSD + KSČM (15 mandátů)

115 hlasů – ANO + KSČM + SPD (22 mandátů)

140 hlasů – ANO + Piráti (22 mandátů) + ODS + ČSSD



Přečtěte si
setroseuros
13. 1. 2018 • 16:20

Vela kohutov na jednom smetisku by chcelo vladnut! Ludia si vo volbach zvolili Babisa,tak preco nerespektuju ich volbu !?

ivanak
11. 1. 2018 • 11:38

Je až neskutečné,jak se chovají poslanci,které volí lidé,jako své zástupce.V čem je prosím ta demokracie,v tom,že se může urážet hlava státu?To co prohlásil Okamura,je pravda,všichni řvou o Babišovi a přitom rozkradli republiku.Nevěřím,že se Kalousek dostal do sněmovny poctivě a nejvíc pořád řve.Je to odpor-nej ma-gor,kterej chlastá a vyřvává za peníze daňových poplatníků.Babišovi se divím,že to vydrží,že se na to nevykašle a neužívá si peněz a rodiny.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.