Likvidují tisíce slepic - Vejce přesto zlevní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Likvidují tisíce slepic - Vejce přesto zlevní!

Hasiči mrtvou drůbež odváželi v pytlích.
Hasiči mrtvou drůbež odváželi v pytlích.

CHOCEŇ – V Netřebech a u Kosořína na Orlickoústecku včera začali vojáci a hasiči likvidovat drůbež v domácích chovech i velkochovech kvůli výskytu ptačí chřipky.


Slepice budou zřejmě až do konce týdne zabíjeny v přistavených kontejnerech s oxidem uhličitým, další část drůbeže bude zlikvidována přímo v zaplynovaných halách. „U nás naopak použili smrtící injekce, ptáci pak skončili v černých pytlích,“ řekli Aha! obyvatelé Netřeb.

Veterináři zatím rozhodli o usmrcení asi sedmdesáti tisíc kusů drůbeže a zatím nevědí, zda nechají vybít slepice i v dalších velkochovech v okolí. Odborníci také stále netuší, jak se nemoc mezi jednotlivými chovy šíří.

Podle analytika Jiřího Nejdla však zdražování drůbežího masa či vajec v důsledku poklesu počtu zvířat nehrozí. „Vybití zvířat se dotkne pouze velmi malého množství farem,“ říká s tím, že v případě poklesu zájmu spotřebitelů o tyto výrobky by maso i vejce mohly naopak mírně zlevnit. „Vejce maximálně o deset haléřů, maso pak v řádu korun,“ doplnil.


Autor: (red)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.