Předvánoční gruntování aneb Ukliďte si v peněžence! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Předvánoční gruntování aneb Ukliďte si v peněžence!

6 tipů, kde se vyplatí udělat pořádek.
6 tipů, kde se vyplatí udělat pořádek. (profimedia.cz)

Jen vygruntovat byt nestačí. Pořádný vánoční úklid potřebuje i vaše peněženka! Dejte si do pořádku své finance a ušetřete. Aha! vám poradí, na co byste neměli při finančním úklidu zapomenout. 

Máte na konci každého měsíce vyluxovaný účet a v kapse jen pár korun? Udělejte si pořádek ve svých financích a nejspíš díky tomu ušetříte. „Před koncem roku je vhodné provést »inventuru« finančních zdrojů,“ potvrzuje Pavel Racocha z Komerční banky.

6 tipů, kde se vyplatí udělat pořádek

1. Ušetřete na splátkách

Jsou platby, které automaticky platíme každý měsíc (bydlení, energie atd.) a často nepřemýšlíme, jestli se na nich nedá něco uspořit. I když na nájmu asi neušetříte, u ostatních pravidelných plateb si zkontrolujte, jestli není na trhu výhodnější nabídka.

2. Proklepněte půjčky

Máte několik různých půjček? „Většinou vyjde výhodněji sjednotit je refinancováním do půjčky jedné,“ doporučuje Brůhová. Možné je sloučení půjček rodinných příslušníků a většinou nezáleží na tom, jestli se jedná o bankovní nebo nebankovní půjčky, splátky kontokorentů nebo kreditních karet.

3. Mrkněte na zoubek účtu

Zkontrolujte si, kolik platíte bance za vedení běžného účtu. A to i v případě, že ho máte zdarma. K bezplatnému vedení se můžou vztahovat určité podmínky a jejich porušení vyjde draho. „Je dobré se podívat i na to, kolik vás například stojí výběr z bankomatu u jiné než vaší banky,“ radí Markéta Dvořáčková z Equabank.

4. Získejte peníze za stavebka

Máte stavební spoření? Pozor, ať nepřijdete o státní příspěvek. Ten může být až 2000 Kč. „Pro získání plné částky musí klient v daném roce vložit na účet stavebního spoření alespoň 20 tisíc korun, ať už v pravidelných měsíčních splátkách nebo jednorázově,“ vysvětluje Tomáš Kofroň z Českomoravské stavební spořitelny. Zkontrolujte si proto, jestli vám odešly všechny měsíční platby. Pokud posíláte peníze jednorázově, nezapomeňte je odeslat včas.

5. Ušetřete s penzijkem na daních

Šetříte si na penzi pomocí penzijního spoření? Kromě státního příspěvku můžete získat i daňovou úlevu (maximálně 3600 Kč). „U penzijního spoření je možné ještě ovlivnit výši maximálního daňového odpočtu,“ vysvětluje Pavel Racocha z Penzijní společnosti Komerční banky. A kolik si můžete odečíst? „Je to součet vlastních příspěvků převyšujících v jednotlivých měsících kalendářního roku 1000 Kč,“ říká Racocha. Maximálně si z daňového základu můžete odečíst 24 000 Kč ročně. „Pokud chcete využít maximální výhody, je potřeba letos poslat 36 000 Kč příspěvků. Doplatek do uvedené částky musí být na účet penzijní společnosti připsan do konce prosince,“ zdůrazňuje Racocha.

6. Zkontrolujte pojistky

Zkontrolujte, jestli nejsou vaše pojistky staré a podhodnocené. „Zamyslete se nad tím, jestli se nějak nezměnila vaše životní situace a zda není nutné tyto změny promítnout do životního pojištění,“ radí Ivana Buriánková z České pojišťovny. „Hodnota majetku se u mnoha domácností po Vánocích zvyšuje. Je potřeba toto zohlednit i v pojistných smlouvách,“ upozorňuje Buriánková.

Sečtěte plusy a minusy

Přemýšlejte, kolik jste letos vydělali, zač jste nejvíc utratili a zkuste odhadnout, jaké příjmy a nezbytné výdaje vás čekají příští rok. „Pokud jsou plánované výdaje vyšší než příjmy, je třeba začít hledat možnosti růstu příjmů nebo možné úspory,“ radí Gabriela Brůhová ze Sberbank.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.