Už je to jasné! Za studené léto může Saturn! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Už je to jasné! Za studené léto může Saturn!

Planeta Saturn prý může za současné studené léto.
Planeta Saturn prý může za současné studené léto.

PRAHA – Déšť a teplota kolem 20 stupňů Celsia! Takové léto si nikdo z nás nepředstavoval! Na vině je podle středověké a stále platné teorie planeta Saturn.


Ta podle modelu předpovědi počasí, který v 17. století stanovil cisterciácký opat Mauritius Knauer, ovlivňuje počasí na Zemi po celý rok 2007.

Saturn je totiž jednou ze sedmi planet, které si vždy po roce předávají vládu nad naším počasím. Poslední typické »saturnovské« léto se odehrálo v roce 2000 a jeho průběh se podobal tomu letošnímu – chladno a sychravo s brzkým nástupem podzimu.

Přestože astronomové jsou v otázce vlivu planet na Zemi poměrně skeptičtí, podle údajů o počasí sesbíraných za posledních padesát let se Knauerova teorie potvrzuje a někteří zemědělci se tímto »koloběhem počasí« řídí dodnes. V odhadech předpovědí totiž dokonce předčí klasické informace meteorologů, které se zpravidla omezují na následujících pět dnů.

A jaký červenec nás tedy podle Saturnu čeká? Pár slunečných dnů se přece jen dočkáme, časté budou však bouřky a přívalové deště. Celý srpen pak proprší. Na příjemně teplé léto si tak budeme muset počkat do příštího roku, kdy se vlády nad počasím ujme Jupiter.


Autor: (sau)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.