Objev jen 10 metrů pod ulicemi Montrealu: Obří jeskyně z doby ledové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Objev jen 10 metrů pod ulicemi Montrealu: Obří jeskyně z doby ledové

Podle objevitelů byla jeskyně zformována v době ledové.
Podle objevitelů byla jeskyně zformována v době ledové. (Foto ČTK a Quebec Speleology Society)

Kanadský Montreal, to je hlavně Mekka hokeje. A možná proto, že jsou tam všichni tak zažraní do »nahánění zmrzlé žáby«, celá staletí netušili, že jen 10 metrů pod městem mají obrovskou jeskyni z doby ledové! Teď ji objevili amatérští jeskyňáři, avšak zatím netuší, kde vůbec končí.

Vskutku životní objev se prakticky náhodou podařil speleologům Lucu Le Blancovi a Danielu Caronovi. Podle prvotních ohledání předpokládají, že jeskyně je zhruba 15 tisíc let stará, což její vznik řadí do poslední doby ledové. Aby se badatelé do komplexu propracovali, museli pomocí vrtáků a kladiv prorazit vápencovou stěnu. Díky tomu se jim podařilo odhalit síť jeskyní, které předtím nikdo nikdy neviděl.

Jen pro odvážné
Když badatelé poprvé prostrčili hlavu dírou ve vápencové stěně osázené stalaktity, naskytl se jim pohled do obří jeskyně vysoké šest a dlouhé 200 metrů. Jeskyňářství rozhodně není zábavou pro klaustrofobiky, neboť jediný způsob, jak je možné se sem dostat, je proplazit se skrz úzké blátivé tunely. V části jeskyně je možná přeprava pouze na loďce, protože sem prosakuje podzemní voda a pro podrobnější prozkoumání bude nutné povolat potápěče.

V současné době neexistuje žádná technologie, která by dokázala vyzkoumat přítomnost jeskyní, takže podobné objevy závisí především na náhodě, velkém štěstí a píli nadšených jeskyňářů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.