Diktátor Mugabe: Padl kvůli nákupní maniačce?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Diktátor Mugabe: Padl kvůli nákupní maniačce?!

Robert Mugabe se svou ženou.
Robert Mugabe se svou ženou. (Foto ČTK, Reuters, Profimedia.cz)

Někdejší hrdina boje za nezávislost Zimbabwe, dlouholetý prezident Robert Mugabe (93) nedojel na korupci, pošlapávání lidských práv ani vykořisťování celé země. Věrní se od něj odvrátili, až když chtěl svou moc předat manželce. Grace (52) má ovšem mizernou pověst kvůli luxusu, jaký je v jedné z nejchudších zemí světa až absurdní.

Mugabe choti umetal cestičku do nejvyšší politiky. Nakonec vyhodil svého viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, jenž byl vnímán jako nástupce; manželkou už ale nahradit nestihl, obrátili se proti němu generálové i vlastní partaj.

Prezidenta zavřeli vojáci v domácím vězení, Grace je bůhvíkde. Možná prchla do ciziny, snad je manželovi po boku, britský list Daily Mail píše, že ji každé dva dny vojáci převážejí do jiné věznice.

Luxus vs. bída
»Gucci Grace« či »první dáma shoppingu«, tak ji titulují noviny. Za jediný výlet do Paříže dokázala podle Daily Mailu rozfofrovat na pět milionů korun. S manželem si pořídili nemovitosti v řadě zemí světa (EU i USA jejich majetek zmrazily), jezdila zásadně rolls roycem. Za oslavu manželových 90. narozenin vyhodila 18 milionů, za svatbu dcery dokonce 90 milionů. Své osobní výdaje pak v roce 2014 vyčíslila na 60 milionů. Koupila si třeba 12 diamantových prstenů, rolexky za skoro 2 miliony a taky 33 párů bot od Gucciho a dalších 62 od Ferragama. „Mám velmi úzkou nohu a Ferragamo mi sedí nejlépe,“ vysvětlovala to.

Vydělává si na to třeba ne zrovna legální těžbou diamantů, podle diplomatických depeší zveřejněných serverem WikiLeaks si takto přišla na pěkných pár milionů dolarů.

Její životní styl kontrastuje s bídou spoluobčanů, z nichž přes 90 procent nemá práci, sužuje je hladomor a všichni žijí v nejzadluženější zemi světa. Sousední Botswana na tom třeba v roce 1980 byla hospodářsky podobně jako Zimbabwe, dnes je 7× bohatší. To vše je dílem Mugabeho a jeho prostopášné paní...

Rychlostudentka
Jen dva měsíce Grace trvalo vystudovat doktorát ze sociologie na Zimbabwské univerzitě. Jistě nehrálo roli, že manžel je na univerzitě rektorem...

Násilnice
Vznětlivá Grace nejde pro ránu daleko. V Hongkongu se svým bodyguardem napadla fotografa britských Times a diamantovými prsteny mu pořezala obličej. V srpnu zase kabelem zmlátila milenky svých synů. Z obou incidentů se vyvlékla díky diplomatické imunitě.

Zlá matka
Jejich dcera studuje inkognito v Číně, oba dva synové žijí v Jižní Africe stejně prostopášným životem jako jejich matka...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.