VELKÝ PRŮZKUM: Každá druhá Češka byla zneužita! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

VELKÝ PRŮZKUM: Každá druhá Češka byla zneužita!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (profimedia.cz)

Podle průzkumu agentury Fra se jen v Česku ke zkušenosti se sexuálním obtěžováním od patnácti let věku přihlásilo 51 procent žen. Ale pravděpodobně je to číslo mnohem vyšší. Sociální sítě zaplavuje v těchto dnech hashtag #MeToo (Já taky). Ženy tu sdílejí své příběhy o sexuálním obtěžování a násilí. Kampaň vznikla v reakci na odhalení vlivného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina (65), který obtěžoval řadu známých hereček. 

„Čekala jsem ve Vodičkově na tramvaj, když se ke mně přitočil muž, slušně oblečený a potichu mi řekl: „Chtěl bych ti tam stříkat svou m*dku“. A pak šel klidně dál. Byla jsem vyděšená a šokovaná,“ popisuje jedna žena. „Jednou se mi stalo, že mě doktor začal hladit po nohou a stehnech. Když jsem to řekla sestřičce, ona jen pokrčila rameny a odsekla, že on je takový, ale je neškodný,“ říká další.

„Po nějaký kalbě spím ve spacáku a probouzí mě, že se mi kluk z jiný třídy snaží dostat rukou mezi nohy, odstrkuju ho, ale on něco ponižujícího šeptá,“ píše jiná žena. „Šla jsem na diskotéce na záchod, najednou se za mnou zjevil nějaký chlap, přitlačil mě zeď a začal mi říkat pojď, ty to přece chceš, pojď si za*ukat. Zachránilo mě to, že byl opilý a já měla větší sílu,“ zní další.

„Bylo mi devatenáct, byla to praxe zařízená pracákem u pána, co si říkal podnikatel a dělal svářečské kurzy pro Úřad práce. Nejdřív měl narážky, a pak začal i sahat. Ve chvíli, kdy řekl no tak, já se ti na ta prsa jen podívám, jsem práskla dveřmi. Stěžovala jsme si a na zbytek praxe mě přeložili k paní do kanceláře. Podotýkám, že tenhle člověk naprosto běžně funguje dodnes, někde si sehnal i ženu, a v té době měl třináctiletou dceru. Nevím, jestli je tohle chování považované za normální, ale dneska vidím, že to velmi dokáže ovlivnit vnímání osobního prostoru a kontaktu s cizími lidmi,“ napsal nám jedna žena.

Bojí se svěřit

Podle odborníků příspěvky ukazují, že každodenní sexismus s obtěžováním jsou součástí běžného života, především žen a už od mládí. „Velká část z nich píše, že se s tím dlouho nikomu nesvěřily. Zkušenost s obtěžováním měla na některé z nich zásadní dopad. Některé popisují, že se vyhýbají určitým místům, nosí oblečení, které nezdůrazňuje linii jejich těla, další třeba po sérii nepříjemných ataků nejezdí v určité hodiny veřejnou dopravou. Podle detailního průzkumu agentury Fra se jen v Česku ke zkušenosti se sexuálním obtěžováním od patnácti let věku přihlásilo 51 procent žen. Ale pravděpodobně je to číslo mnohem vyšší,“ upozorňuje Johanna Nejedlová z organizace Konsent, která proti sexuálnímu násilí bojuje.

Téma je tabu

Téma sexuálního násilí je u nás tabu a je často vnímáno jako osobní problém oběti. Zároveň bojujeme s mýty, že oběti si za znásilnění mohou samy, protože byly buď opilé, nebo vyzývavě oblečené. „Podle průzkumu Amnesty International si 37 procent Čechů myslí, že žena je za znásilnění spoluzodpovědná, pokud měla sexy nebo vyzývavé oblečení,“ uvádí Nejedlová.

Přečtěte si
zadnice
21. 10. 2017 • 10:40

A každá druhá češka dá ráda a zadarmo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.