Vnučce Milera soud zakázal poskytovat licence | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vnučce Milera soud zakázal poskytovat licence

2011 Astronaut Andrew Feustel vzal Krtečka i do vesmíru.
2011 Astronaut Andrew Feustel vzal Krtečka i do vesmíru. (Foto Aha! – David Kundrát, ara)

Tahanice o Krtečka, respektive miliony, které každoročně sype, nekončí. Soud včera rozhodl, že Karolína Milerová (28), vnučka Zdeňka Milera (†90), autora legendární kreslené postavičky, nesmí poskytovat licence k výrobě předmětů s jejím motivem. Právě ona prodala v roce 2014 práva do Číny, kde byly následně natočeny nové díly pohádek, v nichž nově vystupuje i panda.

Žalobu na Milerovou podala správkyně autorova díla Milena Fischerová. Ta tvrdí, že smlouva mezi dědečkem a vnučkou, která umožňuje poskytovat licence, je neplatná. Výtvarník dokument podepsal dva měsíce před svou smrtí v roce 2011. Podle správkyně si Miler neuvědomoval, co je ve smlouvě napsané.

Nevzdávají se

Milerová není s rozhodnutím spokojená, a tak případ bude řešit ještě odvolací soud. „Naše strana se snaží aktivně s paní Fischerovou již delší dobu mimosoudně domluvit na dohodě, která bohužel akceptována, přičemž ona sama žádný konkrétní návrh dohody nikdy nepředložila, i když by takové jednání bylo v nejlepším zájmu ke všem zúčastněným dědicům,“ řekla Milerová. Podle jejího advokáta Jana Eisenreicha rozhodnutí nemá na poskytování licencí vliv, není pravomocné. Právník správkyně autorova díla Jiří Matzner byl s rozsudkem spokojen. I on je však přesvědčen o tom, že zatím nic neřeší. Pokud by se podle něj rodina nedohodla a verdikt byl pravomocný, tak by následovaly další soudní spory, které by se týkaly peněz poskytnuté licence. „Samozřejmě budeme zvažovat i kroky vůči těm, kteří dneska uvádějí výrobky nebo vytvářejí svoje produkty na základě neplatné smlouvy,“ řekl Matzner.

Vydělává i po smrti autora

Krtek patří k nejoblíbenějším pohádkovým hrdinům už u třetí generace dětí. První kreslený příběh Miler nakreslil v roce 1957, měl název Jak krtek ke kalhotkám přišel. Filmových pohádek vzniklo pod jeho vedením celkem 49. Následovaly knížky, videokazety, DVD a řada dalších výrobků, od hraček přes domácí potřeby až po textil. Postava Krtka mohla podle odhadu vydělat až 200 milionů korun, i nyní jeho dílo vydělává ročně miliony. V Česku je na trhu přes 150 produktů s motivem této postavičky.

Šest závětí, několik dědiců

Kontrolu nad autorkými právy má dlouholetá spolupracovnice Milera, advokátka Milena Fischerová, kterou si výtvarník v roce 2006 sám určil jako jejich správkyni. Výtvarník po sobě zanechal celkem šest různých závětí, které se neshodují ve jménech dědiců, ani v tom, jaké podíly jednotlivým dědicům patří. Část z nich některé zpochybňuje, přičemž Nejvyšší soud zrušil veškerá soudní rozhodnutí, a vrátil tak vleklé spory dědiců na začátek. Milerová tvrdí, že rodina dospěla po několika letech k dohodě, kterou blokuje její matka, rodina řeší, zda nepodá návrh na omezení její svéprávnosti.

Co bude dál?

„Lidé o Krtečka nepřijdou. Rozhodnutí se dotklo pouze Karolíny Milerové, ale práva na kreslenou postavičku má více lidí. Takže výrobky s Krtečkem se budou dál vyrábět,“ vysvětlil advokát Jan Černý.

Majitelka práv ke Krtečkovi Karolína Milerová líčí, jak si postavička vede na globálním hračkářském trhu.

Video se připravuje ...





Přečtěte si
xcarodejka
18. 10. 2017 • 13:09

Vnučka není sama, kdo není sppokojen s naší Spravedlností. Soudci se jmenují někdy bez prostudování materiálů, v takovém množství najednou to ani kvalitně nejde / vyjádření V.Havla/ a soudci mají ještě k tomu doživotní imunitu. Pak se divíme aroganci některých jako je u případu soudkyně Králové. Také některé takové znám po dělší dobu soudů s privilegovanými. Nic moc tedy, ajka se některý advokát vyjádřil " na zvracení" Od toho jsou asi námi voleníí poslanci, aby předkládali návrhy na změnu legislativy. Často se zabývají spíše prkotinami, nebo se dohadují a vzájemně nekonečně urážejíí.. Budou po voílbách zase takové ty "Škatule hejbejte se", nebo přijde reálná změna?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.