V Africe uhynula nosorožčí samice Eliška! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

V Africe uhynula nosorožčí samice Eliška!

Eliška před odjezdem do Afriky.
Eliška před odjezdem do Afriky. (Foto Zoo Dvůr Králové, Jan Žďárek)

Měla být jednou ze samic, od nichž si zoologové slibovali rozmnožení a záchranu kriticky ohroženého druhu. Slečna nosorožce dvourohého Eliška (†5) narozená v královédvorské zoo ale v Národním parku Mkomazi v Africe uhynula po šarvátce se samcem.

Utrpěla vnitřní zranění, která jí způsobil samec Monduli dovezený do Afriky z britské zoo. Jak k nim došlo, strážci neviděli. Mohlo jít o potyčku nebo namlouvací rituál. „Při něm do sebe nosorožci bouchají a samec se zřejmě nešťastně opřel do zadní části těla Elišky,“ usoudil zoolog Jan Stejskal, vedoucí mezinárodních projektů v královédvorské zoo.

Eliška po transportu do Tanzanie.

Zahrada Elišku v rámci programu na ochranu zvířat převezla do Afriky vloni v červnu leteckým speciálem. Do dvou let se čekalo, že bude mít mladé. Ohrožených nosorožců dvourohých je v přírodě už jen pár stovek. Dosud se tam královédvorští zástupci postarali o narození již pěti mláďat tohoto druhu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.