První »český« dinosaurus: Takhle vypadal Burianosaurus augustai! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

První »český« dinosaurus: Takhle vypadal Burianosaurus augustai!

Nalezenému dinosaurovi bylo podle všeho 15 let.
Nalezenému dinosaurovi bylo podle všeho 15 let. (Foto: INT)

Patří do nového druhu, který věda neznala. První »český« dinosaurus, jehož pozůstatky byly nalezeny v roce 2003 u Mezholez na Kutnohorsku, dostal před pár dny jméno. Říkají mu Burianosaurus augustai – po slavném ilustrátorovi Zdeňku Burianovi (†76) a geniálním paleontologovi Josefu Augustovi (†64).

Podle objevené 40 cm dlouhé stehenní kosti z období před 94 miliony let se vědci zprvu domnívali, že druhohorní ještěr patří do skupiny Iguanodontidae známé z jiných míst v Evropě. „Mělo se jednat o zmenšenou formu zvířat, nalezená kost totiž patřila nějakému mladému dospělci,“ uvedl hlavní autor nového výzkumu Daniel Madzia. Protože ale věda se neustále vyvíjí, poslední výzkumy naznačují, že objevený plaz byl na mnohem »ranější« pozici evoluční větve dinosaurů a podle nich patří mezi vývojově »primitivnější« formy. „Byl starý asi 15 let, tedy takový dinosauří puberťák,“ řekl Aha! Martin Mazuch u Přírodovědecké fakulty UK.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.