Kdo vypije 100 litrů na EX a kdo nepije vůbec? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kdo vypije 100 litrů na EX a kdo nepije vůbec?

Největší pijani jsou právě oni!
Největší pijani jsou právě oni! (Foto Aha! – Daniel Černovský, Profimedia.cz, ara)

Pít, pít, pít! Zejména v tropických vedrech je dodržování pitného režimu důležité. Zatímco někteří živočichové jsou rekordními pijany, jiní nespolknou ani kapku vody, a přesto nežízní.

Člověk by měl denně přijmout 2,5 až 3 litry tekutin, v tropických hicech odborníci na výživu doporučují až 5 litrů. Jeho nejlepší přítel pes potřebuje denně asi 35 až 50 ml vody na kilogram své tělesné hmotnosti.

V horku pije jen o málo víc. Extrémně zavodňovat se totiž na rozdíl od lidí nepotřebuje. Pro osvěžení do vody raději skočí. „Pes se nepotí. Chladí se spíše jazykem nebo si olizuje tlapky zespoda, takže ani v horku nemá velkou ztrátu tekutin z těla,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová.

Největší pijani:
Slon
Za jediný den vypije 100 až 150 litrů vody, což je solidně naplněná vana. Když v suché savaně nenarazí na vodu povrchovou, prohrabe se k ní skrz písek chobotem a silnýma nohama, nebo vyždímá nalezené hlízy.

Velbloud
Rekordmanem v množství vody vypité na jeden zátah je velbloud. Vydrží i týden nepít, má na to adaptovaný krevní oběh. Když se ale pak dostane k vodě, vypije jí najednou i více než 100 litrů. Je znám rekordman, který jí spolykal 130 litrů na jediný zátah! Velbloud může žízněním ztratit až třetinu váhy, aniž by utrpěl újmu na zdraví.


Nepijí vůbec
Lední medvědi
Jako savci nemohou pít slanou mořskou vodu a tundra, v níž žijí, je vlastně jako poušť. Tekutiny proto přijímají z potravy nebo žerou studený sníh.

Delfín
Ani delfín coby savec nemá žlázy, které by likvidovaly sůl, a tak ani pro něj není mořská voda poživatelná. Tekutiny získává hlavně z ulovených ryb.

Pískomil mongolský
Dneska si vodu nedám...
Vůbec nepijí ani drobní pouštní savci, např. pískomil mongolský. Tekutiny získávají z hmyzu, semen, hlíz, kořínků, kterými se živí. Anebo z výhonků, když zrovna kolem něj raší rostlinky.

Fajnšmekři
Pouštní brouci
V případě brouků v namibijské poušti není pitnou raritou kolik, ale jak. Jejich napájení je totiž vskutku originální. Když ráno padá rosa, postaví se zadečkem nahoru a na krovkách, které mají rýhovaný povrch, se rosa sráží a kapky jim stékají přímo do »úst«.

Nosiči
Stepokurové
Žijí v suché africké oblasti, kde není voda. V době hnízdění rodiče odlétnou k napajedlu, napijí se a pak do hustého jemného peří na hrudi nasají jako do houby vodu, kterou odnesou mláďatům do hnízda.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.