Do rošády se chce ještě vložit prezident: Štech vystřídá Valachovou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Do rošády se chce ještě vložit prezident: Štech vystřídá Valachovou?

Ministryně školství Kateřina Valachová se svým očekávaným nástupcem Stanislavem Štechem
Ministryně školství Kateřina Valachová se svým očekávaným nástupcem Stanislavem Štechem (ČTK)

Novým ministrem školství se stane náměstek končící Kateřiny Valachové (39, ČSSD), Stanislav Štech (62, za ČSSD). Premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD) návrh na jeho jmenování poslal včera Hradu.

Štech ale nemá místo jisté. Prezident Miloš Zeman (72) totiž hodlá Valachovou v neděli v Brně »lámat«, aby dovládla v demisi. „Já budu Katku Valachovou ještě přemlouvat, aby si to rozmyslela, protože vím, že velká část odborné veřejnosti je pro to, aby zůstala ve funkci,“ řekl Zeman v TV Barrandov.
Ministryně podala rezignaci k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací. Sobotka jednání Valachové pochválil, přispěla podle něj k politické kultuře v Česku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.