Tohle musíte vědět! 18 otázek k letnímu vedru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tohle musíte vědět! 18 otázek k letnímu vedru!

Teploty v příštích dnech se budou pohybovat okolo 30 stupňů, vyrazte k vodě.
Teploty v příštích dnech se budou pohybovat okolo 30 stupňů, vyrazte k vodě. (: profimedia.cz)

PRAHA – Nesnesitelné vedro nás sužuje už řadu dní a v nejbližší době se na tom nic nezmění. Teploty se budou totiž stále pohybovat kolem 30 stupňů ve stínu. „Vůbec nejteplejší bude pátek. Očekáváme, že teploty vystoupají až na 32 stupňů,“ sdělila meteoroložka Jiřina Švábenická z Českého hydrometeorologického ústavu.

● Je slunce silnější než dříve?
● Potí se muži více než ženy?
● Zkysne mléko na sluníčku?

1. Je intenzita slunečního záření vyšší než dříve?
Ano! Sluneční aktivita je nejsilnější za posledních osm tisíc let. Ultrafialové záření pronikající ztenčenou ozonovou vrstvou a dopadající na zem je až desetkrát silnější než v uplynulých desetiletích.

2. Jaká je první pomoc při spálení pokožky?
Osvědčené jsou obklady z vychlazeného mléka nebo jogurtu, které spálenou pokožku zklidní a navíc ji vyživí potřebným tukem. Během prvních 24 hodin je také dobré vzít 4x tabletu aspirinu, aby se předešlo horečce a zánětu.

3. Potí se muži více než ženy?
Ano! Plocha kůže na mužském těle je větší, a tím pádem obsahuje i více potních žláz. Muži se potí více než ženy.

4. Může se pokožka spálit i ve stínu?
Ano! Prach a světelné částice odrážejí až 50 procent ultrafialových paprsků, takže proniknou i do stínu. Před spálením nás stín neochrání.

5. Pronikne slunce i skrz tričko?
Ne, oblečení sluneční paprsky blokuje. Bavlněné prodyšné oblečení, pokrývka hlavy a sluneční brýle jsou dokonalou a bezpečnou ochranou před ultrafialovým zářením.

6. Jak dlouho před sluněním je nutné namazat tělo krémem?
Přestože v současné době existují opalovací krémy s okamžitým ochranným účinkem, je lepší pokožku namazat alespoň půl hodiny před tím, než ji vystavíme slunci.

7. Může jízda na kole ohrozit mužskou potenci?
Příležitostné cyklovýlety na mužskou výkonnost určitě vliv mít nebudou. Na pozoru by se však měli mít náruživí cyklisté, kteří ve »špičatém sedle« tráví převážnou většinu svého volného času.

8. Hrozí postih za sex v přírodě?
Ano! Pokud je dvojice přistižena při sexu na veřejnosti, jedná se podle zákona 200/1990 Sb. o přestupcích o vzbuzování veřejného pohoršení, za které lze uložit blokově nebo ve správním řízení pokutu až do výše 1000 korun.

9. Leze alkohol na slunci do hlavy rychleji?
Ano! Při pocení ztrácí tělo rychle tekutiny. Snaží se deficit vyrovnat rychlým doplněním bez ohledu, jestli se jedná o alkohol, nebo ne. Kromě toho, že více vypijeme, alkohol tělo ještě více dehydruje.

10. Můžu řídit v letních pantoflích nebo vietnamkách?
Ano! Při nehodě se obutí řidiče nepřezkoumává. Je však lepší zbytečně neriskovat a řídit v pevné obuvi, která z nohy nesklouzne.

11. Mohu nechat mobilní telefon na slunci?
Raději ne! Výrobci mobilů varují, že vysoké teploty mohou zkrátit životnost přístroje, poškodit baterii nebo zdeformovat části vyrobené z umělé hmoty.

12. Může auto na slunci explodovat?
Ne! Benzin a nafta se sice v nádrži roztahují, vznikající přetlak je však bezpečně odváděn ventilací.

13. Je pravda, že slunce zvyšuje chuť na sex?
Ano! Sluneční paprsky dokáží pořádně zamíchat s lidskými hormony. Teplo například potlačuje tvorbu spánkového hormonu melatoninu, který za normálních okolností potlačuje činnost pohlavních žláz.

14. Musí dát zaměstnavatel zaměstnancům volno, když je velké horko?
Ne! Podle zákoníku práce by ale měl vytvořit vhodné podmínky pro pracovní výkon, což při vysokých teplotách znamená fungující klimatizaci nebo zajištění pitného režimu zaměstnanců.

15. Co dělat, když dojde na setkání se šéfem na nuda pláži?
Určitě je na místě přátelský pozdrav a pár nezávazných zdvořilostních frází. Hlavní je vyvarovat se dlouhým pohledům na intimní partie.

16. Jak dlouho může pes zůstat v zamčeném autě?
Raději vůbec! Ale v nutném případě je to při teplotě nad 25 stupňů za prudkého slunce nejvýše pět minut. Auto se totiž za krátkou dobu rozpálí až na 60 stupňů.

17. Zkysne mléko na slunci rychleji?
V chladničce rozhodně ne! Ale pozor při cestě z obchodu, zejména když jezdíte nakupovat autem. Mléčné výrobky je lepší přepravovat v chladicí tašce.

18. Jak se nejlépe postarat o rostliny?
Balkónové květiny a rostliny v truhlících by se měly zalévat vždy ráno a večer. Rostliny na záhonku a keře vždy večer vydatnější zálivkou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.