Andrew Schapiro o holocaustu a rodině: Fotku mámy poznal na dálku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Andrew Schapiro o holocaustu a rodině: Fotku mámy poznal na dálku!

Exvelvyslanec USA  Andrew Schapiro.
Exvelvyslanec USA Andrew Schapiro. (Foto ara)

Když Andrew Schapiro (53) před třemi lety přijel do Prahy dělat amerického velvyslance, věděl, že mandát obdržel i díky spjatosti svojí rodiny s Českem. Kniha Dopisy z Prahy 1939 – 1941, kterou teď představil, vysvětluje, jak velké to spojení bylo.

„Na jeho (Schapirovo) první setkání s občany jsem vzala tu knížku, zvedla ji před sebe do výše jako štít a skrze ostatní občany se protlačila do jeho blízkosti. Andrew Schapiro pohlédl na knížku, na obrázky dvou holčiček, poznal dětskou podobu své maminky a své tety a tvář se mu rozjasnila úsměvem,“ píše v knize psychoterapeutka Helena Klímová, která americký originál, pak přepracovaný na českou verzi, přinesla do Prahy.

Děti zůstaly
Právě korespondence ilustruje pohnutý příběh Schapirovy česko-židovské rodiny za druhé světové války. Přes padesát dopisů poslali jeho prababička Paula a prastrýc Erwin Schapirovým prarodičům do Spojených států během 27 měsíců. Schapirovi prarodiče vycestovali hned, ale výjezdních víz bylo málo, a tak zanechali své dvě holčičky – Rayu (Schapirovu matku) a Helgu Czernerovy – v péči pražské rodiny.

Ošklivá teta Steffi
V dopisech se píše třeba i o »tetě Steffi«, která je »velmi ošklivá«. Jde o tajný výraz rodiny pro nacisty. Poslední slova, která Paula odesílá v září roku 1941, jsou plná lásky a naděje. „Nejraději bych si vás živé přitiskla na srdce, moje sladká zlatíčka,“ píše v něm. „Tato kniha nevypráví pouze osobní příběh, ale zároveň tím nejzřejmějším způsobem vyjadřuje, že vízum dokáže člověku zachránit život,“ píše Schapiro v předmluvě a odkazuje tím i na současnou uprchlickou krizi a kvóty. Holčičky se v září roku 1939 zachránily a díky vízům dostaly za rodiči do USA. Osudy prastrýce Erwina, který jako lékař od roku 1940 léčil lidi v okupované Praze zadarmo, a prababičky Pauly skončily transportem do Terezína...



Přečtěte si
hejhej
23. 4. 2017 • 14:04

Schapiro - rozdávač červených karet, příznivec násilnických muslimů. je odporný. Článek nemá cenu číst, stačí jeho ksicht a je mi zle.

-bello-
23. 4. 2017 • 12:26

Ten článek nechápu.Koho tedy odvezli, pro koho stačila víza? Odjeli sami, nebo odvezli jen hochy, nebo co jako ? Jsem líná to číst znova, slyším Schapiro a vidím rudě!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.