Při bouračce málem zemřela: Chlapečka porodila v kómatu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Při bouračce málem zemřela: Chlapečka porodila v kómatu!

Veronika Tlustá z Jihlavy (33) porodila v tříměsíčním kómatu zdravého chlapečka Daniela.
Veronika Tlustá z Jihlavy (33) porodila v tříměsíčním kómatu zdravého chlapečka Daniela. (Foto Aha! - Jiří Nováček, ara)

Zázrak, ve který věřil málokdo. Veronika Tlustá (33) po těžké nehodě porodila v kómatu syna. Krátce poté se začala z bezvědomí probírat a teď už je s chlapečkem doma.

Veronika Tlustá se v pátém měsíci těhotenství v říjnu 2015 vážně zranila při bouračce. Upadla do kómatu a zdálo se, že nepřežije ani ona ani dítě. „Bylo zjištěno závažné poranění mozku a krční páteře s poškozením míchy,“ uvedla primářka Fakultní nemocnice Brno Dagmar Seidlová.

Zdravé dítě
Veroničin stav se několik týdnů vůbec nelepšil. „Lékaři udržovali těhotenství od 20. do 35. týdne. Stav pacientky se ve 34. týdnu postupně zhoršoval a bylo vidět, že těhotenství je zátěží, kterou už dál není schopna zvládat,“ vysvětlila doktorka. Lékaři proto těhotenství ukončili a maminka v kómatu porodila císařským řezem v sedmém měsíci malého Daniela. „Narodil se zdravý s porodní hmotností 1970 g. Měl ještě nezralé plíce, musel být krátkodobě na umělé ventilaci. Po měsíci si ho převzala do domácí péče rodina bratra pacientky,“ dodala Seidlová.

Jsou spolu
Drama má šťastný konec. Veroničin zdravotní stav se začal postupně zlepšovat a nyní už je se svým synkem doma.  „Žije v bezbariérovém prostředí domácnosti svých rodičů. Vyžaduje pomoc v základních záležitostech, pohybuje se s pomocí na vozíku. Nemá porušený intelekt, komunikuje i telefonicky, trénuje řeč za pomoci logopeda, ale i když denně několik hodin rehabilituje, přetrvávají následky poranění míchy. Se svým synem je ve stálém kontaktu, mazlí se a hraje si s ním, a jak sama říká, dělají pokroky spolu,“ prozradila lékařka.

Primářka Dagmar Seidlová.

Zázrak medicíny
Podobných případů, jako je ten Veroničin, zná světová medicína jen několik. „Nesporně jde o výjimečný případ, protože většina těchto pacientů se neprobere, nebo dojde například k úmrtí plodu. Vnímám to jako medicínský úspěch celé nemocnice, na němž má velký podíl ošetřovatelská práce sester,“ řekla.
O svou dceru během těhotenství pečovala kromě týmu lékařů také její maminka Jaroslava Tlustá (58).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.