Těžce postižený Filípek (12): Vyhrál druhý soud o 15 milionů a teď... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Těžce postižený Filípek (12): Vyhrál druhý soud o 15 milionů a teď...

Filípek je zcela odkázán na pomoc své matky Martiny.
Filípek je zcela odkázán na pomoc své matky Martiny.

CIZKRAJOV – Těžce postižený Filip Němec (12) z Jindřichohradecka, kterému má základní škola v Cizkrajově podle rozhodnutí soudu vyplatit 15 milionů korun, se chystá na dalekou cestu. Ta mu možná změní život.

Operace v Karibiku! Zachrání mu život?

Těžce postižený Filip Němec (12) z Jindřichohradecka, kterému má základní škola v Cizkrajově podle rozhodnutí soudu vyplatit 15 milionů korun, se chystá na dalekou cestu. Ta mu možná změní život. Společně s matkou Martinou, lékařem a tlumočníkem by měl za měsíc odletět do Dominikánské republiky v tropickém Karibiku. Zde podstoupí experimentální operaci – transplantaci kmenových buněk. Jen cesta přitom rodinu vyjde na více než čtvrt milionu korun…

Filip zcela ochrnul v roce 2003, kdy si učitelé na školním výletě po koupání žáků v rybníce nevšimli, že jim jeden chybí. Filip se mezitím 15 minut topil. Ztratil vědomí, prožil klinickou smrt a událost mu těžce poškodila mozek. Dnes je ve stavu bdělého kómatu a zcela odkázán na pomoc druhých. Jeho péče stojí rodinu měsíčně několik desítek tisíc korun.

Na léčení měli Němcovi odletět už v červnu, škola jim ale soudem stanovené 15milionové odškodné odmítla vyplatit. Proto rodina čekala až do minulého týdne na další soudní rozhodnutí, které nakonec částku potvrdilo. „Teď už se nemůžeme dočkat, až nám přijde návrh na nový termín operace. Pak bychom měli odletět. Ovšem té cesty se skutečně hrozím,“ přiznala Aha! Filipova matka Martina Němcová.

Filípek totiž musí mít v letadle vyhrazeno pět míst, aby mohl ležet a desetihodinový let zvládl. Přitom bude muset mít speciální povolení a za každé zabrané místo musí zaplatit. „Dokonce se nám ozvali nějací sponzoři, kteří by snad cestu uhradili, než peníze dostaneme, ale nevíme nic konkrétního,“ říká Martina Němcová.

Pro rodinu je teď důležité, aby léčba, kdy Filip během týdenního pobytu v zahraničí dostane jednu infuzi, dobře dopadla. „Je to pokus, při kterém by se mohla část poškozených buněk v mozku částečně obnovit. Nikde ale není zaručené, že mu to pomůže. Rozhodně mu to ale prý nemůže ublížit,“ dodává jeho maminka. Čeští lékaři jsou ale jiného názoru a varují, že Filipův stav se může experimentální operací ještě zhoršit.

Bude-li zákrok úspěšný, Filip musí za čas ještě na druhou infuzi, což je nejen otázka času, ale i dalšího milionu – právě tolik totiž léčba stojí. Jednou z variant je i možná léčba v Česku, to je ale zatím jen ve fázi jednání.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.