Novinka v FN Olomouc: 13,5 km dlouhá potrubní pošta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Novinka v FN Olomouc: 13,5 km dlouhá potrubní pošta!

Petra Kučerová odesílá zásilku z laboratoře na oddělení.
Petra Kučerová odesílá zásilku z laboratoře na oddělení. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Nejdelší a nejmodernější systém potrubní pošty v Česku začali testovat v olomoucké fakultní nemocnici. 13,5 km potrubí spojuje 20 nemocničních budov, materiál či vzorky přepraví mezi nejvzdálenějšími místy za čtyři minuty.

Pošta garantuje nejen rychlost, ale i bezpečnost přepravy. Dříve jsou hotovy veškeré testy a lékaři mohou rychleji zahájit léčbu pacientů. Nemocnice dosud řešila dopravu vzorků do laboratoří pochůzkovou službou. „Přesun potrubní poštou je daleko rychlejší a plynulejší. Navíc je vyloučena chyba lidského faktoru, která při manuálním přenášení mohla vzniknout,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Havlík.


Centrem je nádraží
Systému je poháněn stlačeným vzduchem a řízen počítačem. Zásilky se automaticky přijímají a odesílají na určená pracoviště. Zaměstnanci centru říkají nádraží. Po celé nemocnici je 98 stanic, kde lze přebírat a odesílat zásilky.

Systém číslech
Délka: 13,5 km
Průměr potrubí: 16 cm
Rychlost pouzder: 5 m za vteřinu
Náklady: 100 milionů korun

Víte, že...
...potrubní pošta v pražské motolské nemocnici má něco přes 10 km?
...jediným dochovaným systémem městské potrubní pošty na světě je pražský? Povodně v roce 2002 ho vyřadily z provozu, o obnovení se uvažuje.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.