Čáp s batůžkem přečkal všechny nástrahy války: Za chvíli je doma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čáp s batůžkem přečkal všechny nástrahy války: Za chvíli je doma!

Ve Vodňanech na komíně už druhý z partnerů Vodňana netrpělivě vyhlíží.
Ve Vodňanech na komíně už druhý z partnerů Vodňana netrpělivě vyhlíží. (Foto Aha!: Vlaďka Hradská, ZS Makov, IC Vodňany)

Čáp Vodňan je hrdina. Přečkal všechny smrtelné nástrahy, které mu na cestě ze zimoviště v Jemenu domů hrozily. Překonal nejen válečnou zónu ale, i nebezpečí možného odstřelu.

Pro nás nepochopitelnou kratochvílí se baví muži v některých zemích na Arabském poloostrově. Migrující ptáky střílí jen tak, pro zábavu. „Bohužel jich tak končí obrovské množství. Těla opeřenců pak míří na skládku,“ uvedl šéf záchranné stanice Makov Libor Šejna. Podle signálu ze solární vysílačky, kterou Vodňanovi umístnili ornitologové na záda, zdolal čáp na cestě zpět už kolem 5500 kilometrů. Vyrazil z Jemenu a letěl i přes válkou zmítaný Irák. „Pár dní se zdržel v Bulharsku a podle signálu je asi 50 kilometrů od Vídně. Pokud vše dopadne dobře, může být do konce týdne zpět,“ dodal Šejna.

Vodňan letěl s batůžkem
Čáp vypadl v roce 2014 ve Vodňanech z hnízda a vážně se zranil. Dva roky se dával dohromady v záchranné stanici Makov v Čížové. Než ho ornitologové vypustili zpět do přírody, vybavili ho solární vysílačkou, aby mohli sledovat jeho další osud. Když vyrazil do teplých krajin, z neznámých důvodů nezamířil jako většina čápů z Egypta přes Saharu do střední Afriky, ale vydal se na Arabský poloostrov. Díky signálům z vysílačky mohli lidé na www.makov.cz jeho dobrodružnou cestu sledovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.