Ještěr chce sex, dračice dělá drahoty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ještěr chce sex, dračice dělá drahoty!

Dráček je v dobývání své vyvolené neúnavný.
Dráček je v dobývání své vyvolené neúnavný. (Foto pro Aha! – Jiří Doxanský)

Zamilovaný dráček dobývá v těchto dnech svou malou dračí princeznu v expozici plzeňské zoo. Běhá za ní jako šílený a jeho vyvolená dělá fóry. Dobře ví, že poslední »slovo« bude to její.

Pestrobarevné dracény zřejmě ctí sv. Valentýna. Jejich námluvy jsou totiž nejintenzivnější vždy v únoru a letos tomu není jinak. Zamilovaný samec se předvádí jako tetřev. „Nafukuje se, vydává funivé zvuky a intenzivně prohání samici,“ popisuje námluvy Jiří Doxanský, vedoucí Akva Tera.

K páření se fešák snaží svou vyvolenou přemluvit někdy až nevybíravým způsobem. Něžně ji kouše do hlavy, do krku, aby ji neporanil. Když není »dáma« připravená, je mu to málo platné. „Samice se přitiskne k zemi, a dokud sama nenadzvedne ocas, ke spojení nedojde,“ vysvětluje Doxanský. Pokud nápadníka teď malá dračice vyslyší, mohli by se noví potomci vylíhnout v létě.


Odchov je složitý
Odchov dracén v zajetí je malý zázrak. Samice snese většinou dvě až čtyři vejce, v Plzni měli dosud nejvíce sedm, z toho bývají oplozené většinou dvě. Komplikované je i líhnutí. Přesto v expozici mají nyní dvě mláďata, jedno roční a druhé tříměsíční.

Milenec labužník
Námluvy jsou pro dráčka vyčerpávající, a tak mu po nich vždy pořádně vyhládne. Nasytit ho ale není jen tak. Dracény jsou potravinoví specialisté. Z 95 procent dlabou výhradně vodní hlemýždě nebo šneky. Ulitu rozlousknou k tomu uzpůsobenými čelistmi, vyplivnou a masíčko slupnou.
Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.