Sklep ukrýval raritu: Trámový strop z roku 1400! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Sklep ukrýval raritu: Trámový strop z roku 1400!

Toto je jediný dochovaný trámový strop v měšťanském domě ve střední Evropě.
Toto je jediný dochovaný trámový strop v měšťanském domě ve střední Evropě. (Foto Aha! – Slávka Červená, Město Holešov)

Naprostý unikát objevili památkáři v Holešově na Kroměřížsku. Odhalili nejstarší trámový strop v měšťanském domě nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Trámy pocházejí z roku 1400!

Tedy z doby, kdy byl dokončen Karlův most v Praze, Českému království vládl Václav IV. a Markrabství moravskému jeho bratranec Jošt.

„Je to opravdu unikát. Starší trámové stropy jsou jen na hradech. Ale v domě jde o naprostou raritu,“ řekl Aha! památkář města Karel Bartošek (59). Již svažující se kamenná chodba v domě byla důkazem, že jde o velmi starou gotickou stavbu. „No a strop, to bylo naprosté překvapení,“ uvedl.

Téměř každý trám zkoumal specialista – dendrochronolog. Podle letokruhů přesně určil stáří dřeva. Stromy byly vykáceny v roce 1400. „Nahoře na trámech nejsou položeny desky, jak bývá zvykem, ale ploché pískovcové kameny ze stejné doby. Ty sloužily jako protipožární ochrana,“ popsal Bartošek.

Radní Holešova již podali na ministerstvo kultury návrh, aby celý dům byl prohlášen za kulturní památku. Po opravě by měl být unikát zpřístupněn veřejnosti.


Patřil rodu Tomaštíků
Dům patřil od 17. století rodině Tomaštíků. Zakladatel rodu – Petr, prokázal hrdinství při obraně Vídně před tureckým vpádem roku 1683. Za to dostal dědičný šlechtický titul. Jeho syn Jan byl nejbohatším měšťanem Holešova. Traduje se, že když jel z obchodní cesty, přepadli ho u Jankovic loupežníci. Bránil se bičem, modlil se ke sv. Anně a ujel. V Jankovicích ho pak zachránil rychtář. Za to tam nechal Jan postavit barokní sousoší této světice.

Pomohla náhoda
V 50. letech se dělal soupis památek města. Všímavý úředník k domu č. 26 napsal poznámku – starobylý sklep s trámovým stropem. A zápisu si nedávno všiml právě památkář města Karel Bartošek, který rozjel pátrání.
Toto je jediný dochovaný trámový strop v měšťanském domě ve střední Evropě.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.