V pondělí, zatímco jste obědvali, Zemi těsně minul asteroid! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

V pondělí, zatímco jste obědvali, Zemi těsně minul asteroid!

Asteroid minul Zemi jen velmi těsně!
Asteroid minul Zemi jen velmi těsně! (Ilustrace NASA)

Zatímco většina asteroidů míjí Zemi ve vzdálenosti jednotek milionů kilometrů, těleso, které se kolem nás prohnalo v pondělí po poledni, se k nám v jednu chvíli přiblížilo na pouhých 190 tisíc km! Astronomové přitom o nebezpečí do poslední chvíle netušili! Jak je to možné?

Pondělí 13.47 SEČ. V tu chvíli prosvištěl kolem Země rychlostí 57 600 km/h asteroid s označením 2017 AG13. Experti odhadují jeho velikost v průměru na 15 – 34 m, byl tedy velký asi jako desetipatrový panelák. A ač se k nám dostal na polovinu vzdálenosti Měsíce, astronomové si jej všimli pouhých 24 hodin předtím, než naši planetu minul!

Chybějí peníze...
Proč ho nikdo neviděl dřív? Byl zkrátka o půlku menší než asteroidy, které zaznamenává vesmírný teleskop NASA NEOcam. Samotná vesmírná agentura přiznává, že program sledování vesmírných těles blízkých Zemi (NEO = Near Earth Object) funguje s omezeným rozpočtem, tudíž rozeznává hrozby až od určité velikosti. „Může tak nastat situace, kdy čas mezi detekcí a případným odvrácením hrozby nebude dostatečný,“ přiznávají zástupci NASA.
Podle vědeckých výpočtů se 2017 AG13 může Zemi znovu povážlivě přiblížit už letos v prosinci...

NÁZOR ASTRONOMA

„Některé menší asteroidy prolétají ve stejné vzdálenosti jako geostacionární družice, tedy i okolo 30 tisíc kilometrů nad zemským povrchem. Asteroid podobné velikosti se objeví přibližně desetkrát za rok, nelze však očekávat žádnou pravidelnost. Kdyby zasáhl Zemi, následky by byly podobné jako tenkrát v Čeljabinsku – u většího tělesa by byla hrozba samozřejmě vážnější. A že byl odhalen až 24 hodin předem? Ani to není až tak neobvyklé. Některé asteroidy jsou odhaleny dříve, jiné až těsně před průletem. Dalekohledy nejsou na odhalování asteroidů takhle blízko Země stavěny...“ Mgr. Petr Scheirich, PhD., Astronomický ústav AV ČR v Ondřejově

Čeljabinsk, Rusko, 2013: Tohle dokáže meteorit...
Následky případného střetu 2017 AG13 se Zemí se dají odvodit od meteoritu, který 15. února 2013 vyděsil ruský Čeljabinsk. Ten byl ještě o půlku menší (15 až 17 metrů), a přestože explodoval už v atmosféře a nesrazil se přímo se Zemí, zranil přes tisíc lidí a tlaková vlna vymlátila okna stovek budov do vzdálenosti až 100 km od místa dopadu. Někde dokonce svalila i zdi! Aby ne, když síla výbuchu bolidu byla vyčíslena až na 500 kilotun TNT...

Co to vlastně je...
...asteroid: Oficiálně se používá termín planetka. Jde o těleso, které létá ve sluneční soustavě, může mít pár metrů i několik km.
...meteorit: Zjednodušeně asteroid, který přežil průlet atmosférou a dopadl (nebo alespoň jeho část) na povrch naší planety.
...meteor: Pouze světelný jev, který nastane při průletu kosmického tělesa zemskou atmosférou. Při letu se rozžhaví a vypaří.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.