Postavil si načerno krb: Sousedy trápí kouř! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Postavil si načerno krb: Sousedy trápí kouř!

Rohový dům manželů Vavříkových údajně zahalují zplodiny krbu ze sousedství.
Rohový dům manželů Vavříkových údajně zahalují zplodiny krbu ze sousedství. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Plynovou komoru dělá z domku manželů Vavříkových z Havířova soused, který si postavil načerno krb. Na magistrátu mu ho poté zlegalizovali, takže je prý vše v pořádku. Až na dusící se lidi v okolí.

Dům postavili Jiří Vavřík (66) s manželkou Marií (67) v roce 1988. „Tehdy dostal stavebník až 115 tisíc od státu na stavbu, ale podmínkou bylo topit plynem,“ vzpomíná Vavřík. V roce 2012 začaly problémy. Soused si postavil krb. „Bez povolení. Což by nebylo tak strašné. Jenže má velice nízký komín. Když topí, my se doslova koupeme v sazích,“ zoufá si Vavřík. „Smrad, dým a tisíce sazí se na nás valí. Původně jsme se ale zavázali všichni topit plynem,“ dodává.

Úřad nepomohl
Jelikož soused Jan G. na výtky manželů nereaguje, vydali se s prosbou o pomoc na magistrát. „Nějak nebylo možné se s nimi domluvit. Krb sousedovi dodatečně zkolaudovali. Přizváni jsme nebyli, i když jsme o to žádali,“ pokračuje Vavřík. A tím to prý skončilo „Máme stovky fotek, sbírku sazí, desítky e-mailů, na které nikdo nereaguje. Že prý si stěžujeme neoprávněně,“popisuje se smutkem Marie Vavříková. Žití v těchto podmínkách není žádný med, děsí se každého okamžiku, kdy se soused začne vyhřívat u krbu...


Soused: Ať mi za čistší topení zaplatí
Zvláštním stylem se k trápení manželů Vavříkových staví soused Jan G.: „Ať mi zaplatí 16 tisíc za jednu sezonu, a já přejdu na topení plynem. Právě tolik já ušetřím díky dřevu a krbu.“

Ministerstvo životního prostředí: Hrozí pokuta až 20 tisíc
„V případě, že kontrola zjistí porušení některé z povinností uvedené v zákoně o ochraně ovzduší, uloží provozovateli spalovacího stacionárního zdroje pokutu až do výše 20 tisíc,“ řekl Pavel Hotař z odboru ochrany ovzduší Ministerstva životního prostředí ČR.

Magistrát: Ať se obrátí na soud
Úředníci se prý případem už zabývat nebudou. „K dnešnímu dni nebylo odborem životního prostředí shledáno a prokázáno, že by provozem krbu došlo k porušení zákona o ochraně ovzduší,“ říká mluvčí magistrátu Jana Dybová. Kontroly prý úředníci prováděli opakovaně. „Manželům Vavříkovým bylo doporučeno, že cítí-li se obtěžování kouřem z komína souseda, mohou se obrátit na příslušný soud a celou věc řešit podle občanského zákoníku,“ dodala Dybová.



Přečtěte si
Josef124
25. 8. 2020 • 21:15

My máme naštěstí slušné sousedy a ani my jim neděláme žádné naschvály. Snažíme se spolu dobře vycházet, aby se všem dobře žilo . My jsme si objednali klasický jednoprůduchový komín z https://www.poctivy-komin.cz/ a topíme dubovým dřevem, takže nám z komínu nejde skoro žádný kouř.

ivannavratil386
30. 4. 2019 • 23:16

To je strašné. Někteří lidé prostě dokáží být šíleně bezohlední.
Přitom by stačilo pořídit si třeba lepší komín. Například takový jako
mají tady https://www.komin-lacno.sk/ Vždyť to není tak drahá záležitost.
A všichni by byli spokojenější.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.