Slon Calvin zemřel, nyní ožívá v muzeu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Slon Calvin zemřel, nyní ožívá v muzeu!

Model slona indického je věrnou kopií Calvina z ostravské zoo, otce prvního českého slůněte.
Model slona indického je věrnou kopií Calvina z ostravské zoo, otce prvního českého slůněte. (Foto Aha! - Karel Janeček)

Slon indický Calvin (†29), kterého museli loni utratit v ostravské zoo, ožívá ve Slezském zemském muzeu v Opavě.

Je hotová maketa jeho těla a dnes na ni preparátoři natáhnou kůži sloního veterána.

„Už když jsme ho v zoo stahovali z kůže, brali jsme 160 různých rozměrů jeho těla, které jsme poté přenášeli na model,“ popsal preparátor Miloš Malucha. Vytvořit »sochu« trvalo dva a půl měsíce. Zbývá už jen na skelet natáhnout kůži slona. „Vyčiněná kůže má hmotnost 200 kilogramů, bude k tomu potřeba osm pořádných chlapů,“ uvedl preparátor s tím, že v Česku bude »vycpaný« slon indický pouze jediný.

Zabil ho zánět
„Calvin prodělal v mládí neštovice, které způsobily zakřivení jeho levé přední nohy. S věkem se stále zhoršovalo a způsobilo, že sloní samec začal více zatěžovat pravou přední končetinu. V důsledku toho se na přetěžované noze vytvořil velký zánět, který si odmítal nechat ošetřit,“ řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková. Proto slona museli 25. srpna 2015 utratit. Byl otcem 14 slůňat.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.