Alkohol! Zabiják malých dětí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Alkohol! Zabiják malých dětí

ČR – Děti pijí jako duhy! Alkohol pravidelně pije polovina šestnáctiletých dětí. „Vyšetřovala jsem i dvanáctiletého chlapce, který denně pil dvě piva,“ potvrzuje z praxe psycholožka Janina Krocková. Pivo, víno nebo panáka ochutnaly v životě všechny děti mladší šestnácti let! Odborníci ale říkají, že pijí stále mladší děti. Opilý »šesťák« není výjimečný.

Kliknutím zvětšeteKamila (15), dcera bohatého podnikatele, pila alkohol už v první třídě. „Při vyšetření se mi svěřila, že loknout piva nebo vína dostávala od dětství. Později se i sama napila alkoholu, bylo jí po něm prý líp,“ vypráví Krocková o dívce, která skončila se závislostí na alkoholu na dětské psychiatrii a později ve výchovném ústavu.

Dětský organismus má totiž malou odolnost proti alkoholu a stává se na něm rychleji závislý. „Dítě, které začne pravidelně pít ve dvanácti, si závislost vytvoří za tři, za pět let. Kdyby začal pít ve dvaceti, tak si závislost vytvoří třeba ve čtyřiceti nebo vůbec,“ říká Karel Nešpor, primář oddělení závislostí psychiatrické léčebny Bohnice.

Závislost není zdaleka jediný problém, který pití způsobuje. „U dětí a dospívajících patří k nejčastějším příčinám smrti úrazy, otravy, násilné trestné činy a sebevraždy, a ke všem těmto příčinám alkohol podstatnou měrou přispívá,“ varuje Nešpor.

A vůbec nerozhoduje, zda děti pocházejí z bohatých rodin nebo naopak. „Bohatství nebo chudoba opravdu nerozhoduje. Jediné, v čem je rozdíl, je to, že děti rodičů, které nemají problém s penězi, se opijí dražším alkoholem. Pokaždé se ale jedná o problém rodiny. Nefunguje tak jak má, rodiče se o děti nestarají, nemají o ně zájem,“ říká Krocková.

River Phoenix
Hrál ve filmu od deseti let. Největší uznání jako dětskému herci mu přinesl film Krásní a zatracení (1991). Od dvanácti let pil alkohol a užíval drogy. Na koktejl léků a alkoholu ve 23 letech zemřel.



Macaulay Culkin
Už ve čtyřech letech si zahrál v prvním filmu. V deseti zažil největší slávu s filmem Sám doma. Od patnácti pravidelně pil alkohol a užíval drogy.




Drew Barrymore
Když jí bylo 11 měsíců, zahrála si v reklamě. Největší slávy si ale užila se Spielbergovým
filmem E.T. Mimozemšťan, když jí bylo jen 7 let. Od deseti měla zkušenost s alkoholem a drogami.








Tomáš LAMBERSKÝ
Foto: profimedia.cz
Infografika Aha!: Rastislav BUJNA

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.