Petra (17): Zažila bídu, ponižování - Teď studuje u nejbohatšího Čecha | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Petra (17): Zažila bídu, ponižování - Teď studuje u nejbohatšího Čecha

Petře se splnil sen – po všech strastech je teď na nejlepší cestě stát se lékařkou.
Petře se splnil sen – po všech strastech je teď na nejlepší cestě stát se lékařkou.

PRAHA – Praskot ohně, křik, bolest a pohled na hořící maminku – taková vzpomínka se Petře Pacoňové (17) neustále vrací. Štědrý den roku 2000 byl nejhorším dnem jejího života. I jí samotné vzaly plameny půl tváře.


● S rodiči bydlela ve stanu
● Plameny jí sežehly obličej
● Nadávali jí: Jsi spálený škvarek

Přesto – nebýt té hrůzy Petra by nejspíš skončila jako prodavačka či sekretářka. Místo toho je dnes na nejlepší cestě stát se uznávanou lékařkou. Pomocnou ruku jí podali úplně cizí lidé.

Na Vánoce roku 2000 tehdy desetiletá Petra Pacoňová s rodiči a mladší sestrou Veronikou už pár měsíců žila pod stanem na louce v Lánech. Na ulici se ocitli poté, co se v domě v Poříčanech, kde do té doby žili, vyhrotily příbuzenské problémy. „Chodili jsme pak od známých ke známým, o prázdninách jsme kempovali a na podzim se přemístili do Lán. V noci na Štědrý den, když už jsme všichni spali, stan chytil. Nejdřív vyběhl ven táta, pak Verunka, potom já a nakonec mamka. Ta celá hořela, táta ji hasil svou bundou,“ vzpomíná Petra.

Sama utrpěla hluboké popáleniny na obličeji a na rukou, následky jsou patrné dodnes. Na osud si ale nestěžuje. „Maminka přišla o čtyři prsty na levé ruce. Po propuštění z nemocnice nemohla ani chodit, tak jsme si půjčili vozíček a vozili ji,“ vzpomíná Petra.

Po neštěstí našla rodina azyl v Liběšicích a Petra znovu začala chodit do školy. „Zpočátku byli všichni bezvadní, ale pak mě spolužáci začali šikanovat. Čím víc jim to učitelé zakazovali, tím to bylo horší. Nadávali mi třeba do spálených škvarků,“ říká tiše Petra.

Když chodila do osmé třídy, rodina se přestěhovala do Kerska. A pak se náhle Petře zcela změnil život. Lékaři z kliniky popálenin na pražských Vinohradech si totiž všímali, že tato nenápadná dívka nad ostatními vyniká. „Když něco řekla nebo udělala, stálo to za to. Bylo zjevné, že je od přírody velmi inteligentní,“ vzpomíná lékař Robert Zajíček, který stojí v čele občanského sdružení na pomoc popáleným dětem Bolíto.

Kliknutím zvětšeteSdružení se obrátilo na vedení gymnázia Open Gate v Babicích u Prahy, které patří nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi. „Zachovali se úžasně, vyšli nám vstříc a dali Petře šanci,“ podotkl lékař.

Kliknutím zvětšete„Když mě přijali, máma byla nadšená, že bude mít aspoň jednu holku chytrou. Dvě starší sestry z mamčina prvního manželství totiž nejsou ani vyučené,“ říká Petra. Ve škole je šťastná, právě dokončuje kvintu a ohledně své budoucnosti už má jasno – chtěla by vystudovat medicínu a pomáhat dětem nemocným leukémií. „Inspirovala mě Vendula Svobodová, kterou obdivuji,“ říká.

Maminka prý byla zpočátku nedůvěřivá. „Chtěla ze mě mít sekretářku, to jsem ale zamítla,“ prohlásila Petra. A nemluví do větru. Nejvíc ji totiž baví chemie a biologie a podle lékařů má úžasný vztah k dětem.

Nedávno však soud rodičům obě dívky, Petru i Veroniku, odebral a poslal je do dětského domova. Ani to však zřejmě Petřin sen neohrozí. „Jestli se dostane na vysokou, půjde na kolej, dostane stipendium a my se pokusíme zajistit další peníze. Nevzdáme se jí,“ řekl lékař Zajíček.


Autor: Hana Šmídová
Foto Aha! – Josef Mašek a archiv

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.