Vše, co potřebujete vědět o cestě letadlem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vše, co potřebujete vědět o cestě letadlem!

Co do příručního zavazadla? Kolik může vážit kufr? Kde nakoupit svačinu do letadla?
Co do příručního zavazadla? Kolik může vážit kufr? Kde nakoupit svačinu do letadla? (Foto Petr Novotný)

Léto se blíží, začínáme pomýšlet na dovolenou, na balení kufrů. Vyvarujte se problémů a nenadálých výdajů na letišti chytře zvoleným oblečením a správně zabaleným zavazadlem.

Jak se obléci do letadla?

V letadle bývá často klimatizace puštěná naplno, dlouhé kalhoty, zavřené boty a mikina jsou tím nejlepším oblečením. Jedná se navíc o těžší oblečení, takže ušetříte místo v zavazadle.

Praktické balení

Ručníky, kalhoty, boty patří na dno, trička je dobré rolovat a košile položit nahoru. Spodním prádlem, ponožkami či plavkami vyplňte mezery. Krémy, pasty na zuby a šampony raději zabalte do igelitového sáčku. Není nic horšího, než mít mezi oblečením vyteklý sprchový gel. Kufr zamkněte, případně omotejte fólií. Při cestě do USA tohle nedělejte, tam mají právo kufr otevřít.


Příruční zavazadlo

*Povolené je jen jedno příruční zavazadlo, k tomu malá kabelka nebo fotoaparát na krku.
*Nesmí v něm být ostré předměty, zbraně, ani větší balení tekutin. Můžete přepravovat potraviny a tekutiny v objemu 100 ml nebo 100 gramů. Součet tekutin nesmí přesáhnout litr a všechny musí být uložené v uzavíratelném plastovém sáčku. Nejčastěji letecký personál vyhazuje nůžky, nůž, žiletky, nářadí a tekutiny (včetně zubních past) nad 100 ml.
*Patří do něj fotoaparát, kamera, mobilní telefon, doklady či peníze. „Lidé by si do něj měli zabalit věci potřebné na první den po příletu – spodní prádlo, tričko, ponožky, zubní kartáček, pro jistotu i všechny léky,“ radí Pavel Fellner z Cestovní kanceláře S.E.N.
*Jak velké může příruční zavazadlo být? U většiny společností má rozměry: 55 x 40 x 20 cm s vahou až 10 kg.  Pracovníci letiště jsou většinou benevolentní, kufry přeměřují až ve chvíli, když vidí, že praská ve švech. U nízkonákladových společností se váží a přeměřuje mnohem častěji.


Povolená váha

Na pravidelných linkách může kufr vážit do 23 kilogramů. U nízkonákladových společností je to dvacet kilo, velmi často je ovšem zdarma jen příruční zavazadlo, za odbavené se připlácí. Cestující pár může mít jeden kufr do 30 kg. Každá aerolinka a každé letiště mají jinou toleranci nadváhy zavazadel, pokud cestující potřebuje vézt více věcí, je dobré si dopředu zjistit, kolik se připlácí. Turistům ve třídě business je povoleno těžší zavazadlo, a u některých společností dokonce dva kusy bez příplatku. K váze se nepřipočítává zboží z duty free obchodů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.