Slonice, která v pražské zoo zachránila život ošetřovateli, slaví 50 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Slonice, která v pražské zoo zachránila život ošetřovateli, slaví 50 let!

Gulab měla včera na čele namalovaný stejný znak jako při příjezdu do zoo. Podle chovatele Karla Kaprála je vůdčí samicí stáda.
Gulab měla včera na čele namalovaný stejný znak jako při příjezdu do zoo. Podle chovatele Karla Kaprála je vůdčí samicí stáda. (Foto Aha! – Robert Klejch, Zoo Praha)

Bylo jí sedm, když v červnu 1966 dorazila z Indie do pražské zoo. Slonice Gulab (57), hindsky »Růže«, tehdy absolvovala strastiplnou cestu. České chovatele si však zamilovala, jednomu zachránila život.

Pro zahradu ji z Bombaje nechal přivézt indický obchodník M. M. Sharma. V Československu jednal s tehdejším podnikem Metalimex, a když odjížděl, zeptal se sekretářky ředitele, co by pro ni mohl udělat. Ta v nadsázce řekla: »Dejte nám do zoo slona.«

Obchodník její přání splnil. „Gulab byla převezena na lodi Jiskra z Bombaje do Rijeky a pak nákladním autem do Prahy,“ popsal ředitel zahrady Miroslav Bobek. Na palubu ji v Bombaji nakládal jeřáb, který slonici vyzdvihl do výšky třetího patra.

Útok samce

Gulab v zoo nezapomenou, že zachránila život ošetřovateli, na kterého zaútočil samec Kadír. Ochránila ho vlastním tělem a nechala ho pod sebou přelézt do bezpečí.

Během plavby po moři.
Překládka slonice na loď.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.