Příspěvek na péči: Kdo na něj má nárok? A jak o něj žádat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Příspěvek na péči: Kdo na něj má nárok? A jak o něj žádat?

Největší oporou Jakuba na vozíčku je jeho maminka Iveta.
Největší oporou Jakuba na vozíčku je jeho maminka Iveta. (Foto Aha! – Jan Doležal, Jiří Krušina, infografika Aha! )

Stačí málo. Úraz, infarkt nebo »jen« stáří a dosud soběstačný člověk si sám není schopen nakoupit, uvařit nebo se vykoupat. Situace je o to složitější, pokud ho navíc sužuje chudoba. Závislost na druhých ale může pomoct zmírnit příspěvek na péči. 

Kdy a kdo má na příspěvek nárok

*Příspěvek je určen pro ty, kteří se kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu neobejdou bez pomoci jiného člověka.
*Slouží k zaplacení nezbytné péče. A je jedno, jestli pomoc spočívá v pravidelné donášce nákupu, pomoci s koupáním nebo celodenní péči.
*O tom, jakou pomoc si za svůj příspěvek koupí, si rozhoduje jen ten, kdo ho pobírá.
*O stupni závislosti rozhoduje posudkový lékař. Rozhodnout se může na stupnici od I. do IV. stupně, podle toho, kolik životních potřeb nemocný sám nezvládne.

Jak to funguje

Kolik peněz budete brát, závisí na tom, jak moc jste odkázáni na pomoc druhých. Navíc se částka liší i podle věku (děti a dospělí).

Kde a jak žádat

*Žádost o příspěvek na péči se podává na úřadu práce v místě vašeho trvalého bydliště.
*K žádosti přiložte formulář Oznámení o poskytovateli pomoci, ve kterém uvedete, kdo vám bude pomáhat (např. člen rodiny, soused nebo třeba domov seniorů).
*Potřebné formuláře získáte na kterémkoliv pracovišti Úřadu práce ČR nebo si je můžete stáhnout na adrese https://formulare.mpsv.cz/oksluzby/cs/welcome/forms.jsp.

Kupte si pomoc

Jaký druh pomoci si s penězi od státu zaplatíte, záleží na vás:
*Můžete platit rodinnému příslušníkovi, tedy tzv. osobě blízké.
*Můžete si platit pomoc profesionálů, kteří jsou registrovanými poskytovateli sociálních služeb.
*Můžete uzavřít písemnou smlouvu se sousedkou nebo kamarádem. Z nich se pak pro účely zákona stávají tzv. asistenti sociální péče.

Vydělejte si dobrým skutkem

Chodíte pravidelně nakupovat nepohyblivému sousedovi nebo vaříte a perete invalidní pratetě? Nemusíte to dělat zadarmo! Stačí se stát asistentem sociální péče. Musíte ale splnit určitá pravidla:
*Musí vám být více než 18 let.
*Musíte být zdravotně způsobilí.
*Ten, o koho pečujete, nesmí být váš blízký příbuzný.
*Nesmíte být registrovaným poskytovatelem sociálních služeb.
*Peníze nedostanete přímo do státu, ale od člověka, o kterého se staráte.

Co musí smlouva obsahovat

S tím, o koho pečujete, musíte mít uzavřenou formální písemnou smlouvu o poskytnutí pomoci. Smlouva musí obsahovat:
*Kdo a komu poskytuje péči.
*Jaký je rozsah pomoci (nákupy, pravidelný úklid, pomoc s hygienou...).
*Místo a čas poskytování pomoci.
*Výše úhrady za pomoc.

3 speciální výhody pro invalidy

Jste postižení a sužuje vás chudoba, protože vám invalidní důchod stačí sotva na přežití? Možná nevyužíváte všech možností, na které máte kvůli svému nepříznivému zdravotnímu stavu nárok. Kromě dávek, které můžou brát všichni lidé s malým příjmem, existují pro invalidy 3 speciální výhody:

1. Příspěvek na mobilitu: 400 Kč měsíčně
*Můžete ho brát každý měsíc. Podmínkou ale je, že máte nárok na průkaz ZTP nebo ZTP/P.
*Musíte se několikrát měsíčně někam za úhradu dopravovat. Např. jezdit na dialýzu, rehabilitace apod.

2. Příspěvek na pomůcku: auto i schodolez
*Pro zlepšení pracovního uplatnění nebo získávání informací je příspěvek na pořízení auta, schodolezu, stropního zvedacího systému, na úpravu bytu apod.
*Ale pozor! Stát většinou nezaplatí úplně všechno do poslední koruny. Něco si budete muset doplatit. Většinou je spoluúčast 10 procent, minimálně je to 1000 Kč.

3. Průkaz pro postižené: Zajistí místo k sezení
*Průkazka pro postižené se správně jmenuje průkaz osoby se zdravotním postižením. Existuje více typů a liší se ve výhodách, které jeho držitelům nabízí.
*Je tak např. možné využít vyhrazené místo k sezení v MHD, získat přednost při vyřizování na úřadech, bezplatnou dopravu metrem nebo tramvají či slevu na vlak.

5 rad, jak ušetřit ve zdravotnictví

Doplatky v lékárnách, regulační poplatky u lékařů a další částky, které vydáváme za své zdraví, nejsou zrovna zanedbatelné. Jenže mnoho lidí je na pokraji chudoby a kouká, kde se dá ušetřit. Aha! proto přináší 5 rad, jak ušetřit právě ve zdravotnictví. 

1. Zdravotní pojišťovna
Zdravotní pojišťovny se svým klientům snaží nabídnout »něco víc« než konkurence. Tím si chtějí udržet stávající pojištěnce a přilákat další:
*Všeobecná zdravotní pojišťovna VZP vám dá až tisíc korun za rok na dentální hygienu a nepovinná očkování. Také přispívá 2500 Kč na odvykání kouření.
*Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) vám zase přispěje na prevenci osteoporózy a vitaminy.
*Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) má mnoho benefitů pro těhotné ženy a maminky s novorozenci.
*Revírní bratrská pokladna (RBP) dá příspěvek 4000 Kč na očkování proti papilomavirům pro ženy od 12 do 30 let a až 1000 Kč na očkování nehrazené pojišťovnou.
*Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV ČR) přispívá až 600 Kč pro školní děti (škola v přírodě, fixní rovnátka atd.) a až 800 Kč pro těhotné a ženy po porodu.
*Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ) nabízí příspěvek až 400 Kč na očkování proti chřipce a až 4000 Kč pro pojištěnce s celiakií a fenylketonurií.
*Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) přispěje až 1200 Kč na fixní zubní rovnátka pro děti, až 300 Kč na mamograf a 2500 Kč na očkování proti rakovině děložního čípku.

2. Regulační poplatky
Regulační poplatky hradí pojištěnci (nebo jejich zákonní zástupci) ve výši 90 korun za využití lékařské pohotovostní služby nebo na zubařské pohotovosti. Kdo a kdy se poplatek neplatí:
*Pokud v rámci pohotovostní služby ošetřující lékař shledal, že stav pojištěnce vyžaduje hospitalizaci.
*Pojištěnec, který se prokáže potvrzením o poskytování dávek v hmotné nouzi. Toto potvrzení nesmí být starší než 30 dnů.
*Pojištěnci, kterým jsou poskytovány sociální služby v domovech pro osoby se zdravotním postižením, domovech pro seniory, ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče, pokud u nich po úhradě za ubytování a stravu činí stanovený zůstatek ve výši alespoň 15 % jeho příjmu méně než 800 Kč nebo pokud nemají žádný příjem.

3. Léky
*Existuje tzv. roční ochranný limit, který když překročíte, pojišťovna vám přeplatek vrátí.
*Dětem a seniorům se tak vrátí částka vydaná nad 2500 korun za rok, ostatním nad 5000 korun. Při překročení ochranného limitu pojištěnec nemusí žádat o vrácení regulačních poplatků a doplatků.
*Je povinností pojišťovny, aby ho hlídala a klientům automaticky posílala, a to buď složenkou, nebo převodem na účet.
*Ptejte se lékaře na výši doplatku za váš lék i na jeho možné levnější varianty či na lék bez doplatku. Předepsaný lék může zaměnit za jiný s menším doplatkem i lékárna, ale jen s vaším souhlasem, a pokud lékař na recept nevyznačil zákaz záměny.
*V každé lékové skupině by měl být jeden lék bez doplatku. Tyto informace může pacient požadovat přímo u svého ošetřujícího lékaře. Také je možné využít i webové stránky www.mzcr.cz /Léky.

4. Cesty do nemocnice
*Jezdíte pravidelně do nemocnice na vyšetření nebo tam vozíte své blízké? V některých případech vám může pojišťovna proplatit »cesťák«. Jde to tehdy, když váš zdravotní stav podle vyjádření ošetřujícího lékaře neumožňuje dopravu běžným způsobem a váš ošetřující lékař takovou dopravu schválí.
*Musíte si u něj vyzvednout formulář, každou návštěvu v nemocnici si nechat potvrdit a pak ho odeslat své zdravotní pojišťovně.

5. Brýle
*Pokud nosíte brýle, máte nárok jednou za tři roky na příspěvek od pojišťovny ve výši 150 Kč. Děti do 6 let mají nárok na nové kompletní brýle 3x ročně, ve věku od 6 do 15 let 1x ročně. Příspěvek pro dítě do 15 let činí 300 Kč.
*V optice jsou povinni mít základní sortiment brýlových čoček a obrub zcela bez doplatku pojištěnce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.