Úředníci rodičům postižené Stanislavy (38) vzkázali: Má ruce a nohy, to jí stačí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Úředníci rodičům postižené Stanislavy (38) vzkázali: Má ruce a nohy, to jí stačí!

Hana boj o příspěvek na auto nevzdává.
Hana boj o příspěvek na auto nevzdává. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Krutá diagnóza změnila život Vlčkovým z Račiněvsi na Litoměřicku. Lékaři u jejich dcery Stanislavy (38) našli nádor na mozku. Stará škodovka, se kterou ji vozili na vyšetření, se rozpadla. Příspěvek na jiné auto ale nedostali.

„Bylo to, jako když na vás spadne celá obloha,“ zavzpomínala Hana Vlčková (62) na rok 2004, kdy jí lékaři dceřinu diagnózu oznámili. Stanislava pak podstoupila několik operací. Všichni doufali, že se nádor podaří odstranit a že mladá žena bude jako dřív. Nádor ale rostl dál, protože jej ovlivňoval růstový hormon.
Operace nepomohly
Nemoc do té doby naprosto zdravou Stáňu změnila. Těžko se vyjadřuje, neovládá svěrače, má cukrovku, léčí se i na psychiatrii. Pěšky zvládá ujít jen krátké vzdálenosti, má totiž navíc diagnostikován gigantismus. Manžel ji opustil, a tak se o ni starají rodiče. Jezdí s ní k lékařům, snaží se ji i zapojit do společenského života. Navštěvují s ní keramickou dílnu, jezdí plavat. To bez auta nejde.


Škodovka nevydržela
Patnáct let stará felicie dosloužila. „Z důchodů na jiné nenašetříme,“ vysvětlila Hana Vlčková, proč v roce 2011 požádali o příspěvek. Odpověď úředníků ji ale šokovala. „V podstatě nám sdělili, že je dcera dostatečně mobilní. Má nohy, používá ruce, proto prý na příspěvek nemáme nárok,“ řekla. Podala odvolání, výsledek byl ale stejný.

Lékařské selhání
Případ skončil až na ministerstvu práce a sociálních věcí, kde Hana nahlédla do spisu. Posudkový lékař jejich žádost zamítl na základě staré neurochirurgické zprávy! „Už jsem se chystala to vzdát. Když jsem ale zjistila, že si lékař nedal ani tu práci podívat se na aktuální zprávy, ačkoli je měl k dispozici, rozhodla jsem se bojovat dál,“ řekla paní Hana.

Přečtěte si
govana
26. 7. 2014 • 11:41

Petr napsal volovinu V rodině jsme měli rakovinu ženy středního věku.Po 3 letech umřela ,díky léčbě a práškům nemožně přibrala před smrtí byla jen kost a kůže tak se jí neposmívejte.

govana
25. 7. 2014 • 12:45

Víte co je zarážející v tomto státě?Že když dostanete na nové auto peníze a to dělá až 200 tis tak jak dotyčný na kterého to rodina dostane umře,auto zůstává nadále v rodině.To mne hlava nebere .Na jedné straně stát nikomu skoro nic nedá na druhé straně proč to auto po smrti nedá dalšímu potřebnému.

prroud
24. 7. 2014 • 18:09

Joooo............ty prachy,ty prachy............a kdepak je az clovek?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.