S Noemovou archou pluje na olympiádu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

S Noemovou archou pluje na olympiádu!

Archa je sice dřevěná, avšak místo cypřišového dřeva použil nizozemský stavitel švédskou borovici a loď pak stavěl kolem ocelového rámu.
Archa je sice dřevěná, avšak místo cypřišového dřeva použil nizozemský stavitel švédskou borovici a loď pak stavěl kolem ocelového rámu. (Foto ara)

Milionáři si kupují leccos – drahá auta, luxusní vily, jachty, ostrovy... Ne tak nizozemský milionář a tesař Jonah Huiber. Ten si za skoro 38 milionů  korun postavil 125 metrů dlouhou repliku Noemovy archy přesně podle biblického textu. A vyrazit s ní chce na olympiádu do Ria de Janerio, aby tam šířil biblické poselství!

Ostatně biblických rozměrů teď potřebuje i peněžní dary, aby svou okázalou plavbu mohl vůbec zrealizovat. Zatím je tak jeho archa, jež kotví v nizozemském přístavu, spíše turistickou atrakcí, kterou mohou zájemci od roku 2012 navštěvovat.


Jenže Huiberův sen je vyrazit na širé moře. Atlantik hodlá pokořit už letos, jeho cílem je Jižní a Severní Amerika. „Chceme umožnit tisícům lidí v Brazílii a znevýhodněným a osiřelým dětem zažít naději, která pochází z tohoto biblického příběhu,“ vysvětluje milionář, proč si vybral za první zastávku právě Rio. Zatím si na cestu vydělává tak, že na arše pořádá různé koncerty a konference... Aha! Víte že...

 ...zastávkami na jeho biblické pouti mají být také Montevideo, Havana, Panama, Kolumbie, San Diego, Long Beach, San Francisco či Seattle.

 Jak to bylo podle Bible?

Ten příběh zná snad každý. Bůh Noemovi nařídil, aby postavil tak velkou archu, aby se do ní vešel jeden pár (samec a samice) od každého zvířecího druhu žijícího na Zemi, kterou se chystal kvůli lidské zkaženosti zatopit. „Archa bude z goferového dřeva. Propleteš ji rákosím a zevnitř i zvenčí ji vymažeš smolou. Uděláš ji takto: archa bude 300 loktů dlouhá, 50 loktů široká a 30 loktů vysoká,“ stojí v Genesis 6:13 až 6:15. A jak pravil Bůh, tak Noe udělal. Společně se svou rodinou a zvířaty přistál na hoře Ararat, kde se zachránili před potopou.

Napadlo ho to ve snu

Huiberovi bylo 24 let, když se rozhodl, že svůj život zasvětí Bohu a bude pomáhat lidem. Pomáhal charitě mj. v Albánii, Bosně či Etiopii. Jenže pak měl sen, který všechno odstartoval. „Zdálo se mně o tom, že moji rodnou provincii Nood-Holland zaplavila voda,“ vysvětluje, proč se stavbou obří lodi začal. Návod i rozměry k její stavbě hledal v Bibli. První verzi plavidla stloukl už v roce 2004, byla ovšem poloviční oproti současné. Mohl však plout po kanálech své země.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.