Letošní léto? Vedra nečekejte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Letošní léto? Vedra nečekejte!

Podle předpovědi amerických meteorologů se můžeme těšit na hezké léto bez veder.
Podle předpovědi amerických meteorologů se můžeme těšit na hezké léto bez veder. (Foto: ara)

Loňské léto bylo rekordně horké, letos ale meteorologové extrémní vedra nepředpovídají. V červenci a srpnu má být hezky česky, prázdninové měsíce budou teplotně průměrné. Takže žádné vedro jako před rokem...

Léto ve střední Evropě patří k nejproměnlivějším na světě. Proto se může zdát, že američtí meteorologové věští budoucnost z kávové sedliny. Ve skutečnosti ale jde o složitý matematický model, který dokáže předpovědět pravděpodobnost počasí na celém světě.


Výpočty se opírají o teploty Atlantského oceánu, Golfského proudu a sílu jevu zvaného El Niňo, tedy přesunu ohřátých vodních mas u pobřeží jižní Ameriky. Zdánlivě velmi vzdálené procesy ovlivňují počasí po celé planetě, tedy i u nás. Úspěšnost předpovědi se pohybuje mezi 65 a 80 procenty. „Loni už touto dobou Američané předpovídali pro střední Evropu extrémně horké léto, a to jim vyšlo,“ vzpomíná meteoroložka Dagmar Honsová. Je tedy naděje, že bychom si mohli užít pěkné české léto. Se sluníčkem, ale bez pekelné výhně.

Česko stále sužuje sucho
Předpověď průměrného léta je pro Česko dobrá zpráva. Ačkoliv se to při pohledu na uplakané počasí, správné jarní, posledních dní nezdá, republiku stále sužuje sucho. Hladiny podzemní vody jsou po loňském exktrémně horkém létu stále nízko. Znamená to, že i když by letos nemělo být podle dlouhodobého výhledu tropy, studny by mohly vysychat i tak. Nic však podle odborníků zatím není ztraceno. „Není to dobrý startovací stav, ale jeden hodně vlhký měsíc to může úplně změnit,“ vysvětluje hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka.
 
Jaký bude týden?
Do Česka proudí chladný a vlhký vzduch ze severu. V nížinách bude pršet, na horách může i sněžit. Po ránu nezapomeňte vrstvit oblečení, může i mrznout!
Dnes: polojasno, přeháňky, na horách sněhové. Den 10 až 14 °C.
Zítra: polojasno, přeháňky, na horách sněhové. Noc –1 až 5 °C, den 10 až 14 °C.
Čtvrtek: jasno. Noc –2 až 2 °C, den 13 až 17 °C.
Pátek: polojasno, přeháňky. Noc 0 až 4 °C, den 12 až 16 °C, na jihu až 18 °C.
Sobota: zataženo, místy přeháňky, na horách sněhové. Noc 2 až 6°C, den 9 až 16 °C.
Neděle: oblačno až zataženo, místy občasný déšť, na horách sněžení. Noc –2 až 5 °C, den 7 až 12 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.