Zlý sen Karla Martináka (27): Šel na operaci nosu a poškodili mu mozek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zlý sen Karla Martináka (27): Šel na operaci nosu a poškodili mu mozek!

Karel Martinák je nyní rozumově na úrovni žáka první třídy.
Karel Martinák je nyní rozumově na úrovni žáka první třídy. (pro Aha!: Karel Janák)

OSTRAVA – Zlý sen! Po banální operaci je z Karla Martináka (27) z Frýdku-Místku mrzák. Před sedmi lety šel jako mladý automechanik na banální operaci nosní přepážky.

Zlý sen! Po banální operaci je z Karla Martináka (27) z Frýdku-Místku mrzák. Před sedmi lety šel jako mladý automechanik na banální operaci nosní přepážky. Jenže v nemocnici mu dali anestetikum, na které jeho mozek zareagoval tak, že je nyní mentálně na úrovni školáka první třídy. Po nemocnici ve Frýdku-Místku Martinák požadoval odškodné 40 milionů korun! Soud mu přiřkl milion, ale možná nedostane ani korunu. Případ byl včera odročen.

Karel Martinák z Prostřední Bečvy na Vsetínsku je postižen tak, že se neobejde bez pomoci ostatních. „Jeho stav je už ustálený, zůstal na mentální úrovni dítěte školního věku. Například si sám nedokáže nakoupit v obchodě, ale pod dohledem a pomocí holí je schopen odejít na toaletu. Byl mu přiznán trvalý invalidní důchod,“ řekl Martinákův advokát Věroslav Alan.

Když se zeptáte, na co si Karel vzpomíná z minulosti, odpoví těžce srozumitelnou deformovanou řečí: „Chybí mi rozhodně to, že nemůžu spravovat auta. Teď maximálně můžu luštit křížovky – osmisměrky!“

Okresní soud ve Frýdku-Místku loni v květnu rozhodl, že nemocnice nese odpovědnost za jeho postižení, proto by mu měla zaplatit milion korun a doživotní rentu 6000 korun měsíčně. Přitom jen pečovatelka, která běžně bere deset tisíc korun měsíčně, by rodinu stála ročně skoro čtvrt milionu. A to je pro rodinu likvidační. Proto žádá čtyřicet milionů.

Jenže podle znalců lékaři nepochybili, nemocnice se odvolala, a Karel tak na odškodnění stále čeká. „Odvolali jsme se i proto, že se všichni znalci shodli na tom, že lékaři neměli žádný chirurgický ani anesteziologický důvod, aby pacienta v pooperačním období kontinuálně sledovali. Jevil se jako bezproblémový pacient,“ uvedl včera před soudem zástupce nemocnice Jozef Bohdan.

Odvolací soud v Ostravě včera případ odročil na příští úterý. „Jsem zklamaná. Myslela jsem si, že to konečně skončí, protože z toho mám už špatné nervy,“ řekla po odročení případu Martinákova matka.

Nejvyšší odškodné

18 milionů Kč – tuto sumu přiznal soud v únoru Zuzaně Rokosové (42) z Horního Slavkova na Sokolovsku. Matka dvou dětí ochrnula v září 2003 po neurologickém vyšetření v sokolovské nemocnici. Nemocnice se odvolala.

16 milionů Kč – tolik má podle rok starého verdiktu soudu zaplatit prostějovská nemocnice rodičům chlapce (5), kterému se po narození údajně vinou špatné péče zastavilo srdce, přestal dýchat a utrpěl těžké poškození mozku. Nemocnice se odvolala.

15 milionů Kč – tuto částku má podle jindřichohradeckého soudu dostat rodina Filipa Němce (13), který v červnu 2003 zůstal na školním výletě kvůli chybě učitelů asi deset minut pod vodou. Kvůli poškození mozku ochrnul. Obec se odvolala.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.